4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. június 29-i ülésére

Tárgy:   Az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás megszűnésével kapcsolatos döntések meghozatala
Készítette:   Pap-Szabó Katalin jegyző
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!


Önkormányzatunk tagja az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulásnak.

 

A Társulásnak összesen 14 Önkormányzat a tagja. Azon célból alakult 2010. február 15-én, hogy gondoskodjanak a közigazgatási területükön belül megvalósítandó infrastruktúra kiépítésére és üzemeltetésére szolgáló létesítmények létrehozásáról és fenntartásáról, melynek keretében valósítják meg a saját lakosságukat szolgáló ivóvízminőség-javító projekt beruházásaikat.

 

E projekthez további 2 Önkormányzat kapcsolódott be, így végül 16 Önkormányzatot érintően valósult meg a KEOP-1.3.0/09-11-2012-0009 számú projekt, melynek lebonyolítója az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányító koordinációja mellett, a „KÖZÉP-BÉKÉSI TÉRSÉG” Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás volt.

 

A beruházás 2015. december 31. napjával kivitelezői részről átadásra került, s az azt követő időszakban megtörtént a beruházás utógondozása és annak a hazai és az Európai Uniós szervek által történő ellenőrzése is. A projekt Támogatási Szerződésében rögzített fenntartási idő 2021. évben véget ért. Erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fenntartási Főosztálya, mint a Támogató képviselője a Záró-jegyzőkönyvet megküldte. Jelentéktelen hiányosságokon kívül az ellenőrzések érdemi megállapításokat nem tettek.

 

A „KÖZÉP-BÉKÉSI TÉRSÉG” Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás a feladatát befejezte és indokolttá válik a szervezet megszüntetése, ezáltal az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás megszűntetése is. Ennek céldátuma 2022. december 31. napja.

 

Tekintettel arra, hogy a nyilvántartó hatóság iránymutatása alapján a jogi megszűnés 2022. december 31. napja, ennek megtörténtéhez és a maradványvagyon ezen időpontig történő kiadásához 2022. június 30. napjáig meg kell hozni a megszűnésről szóló határozatot. A határozatot minden tagsággal rendelkező Önkormányzat Képviselő-testületének minősített többséggel el kell fogadni és rendelkezni kell a zárlati teendőkről és a vagyon felosztásáról.

 

A Társulás Társulási Megállapodásának XI. fejezete az alábbiak szerint rendelkezik:

 

·         Az 5. értelmében a Társulás tagjai a Társulási Megállapodás cél szerinti feladatainak teljesítése indokával – az elszámolás elfogadásra való előkészítésével és elfogadásával egyidejűleg – a megszüntetésről vagy felmondásról bármely tag kezdeményezése esetén hat hónapon belül kötelesek a megszüntető döntést meghozni.

·         A 7. értelmében a tagok a közös tulajdon megszüntetéséig történő elszámolásig a közfeladatok ellátása érdekében biztosítják a feladatot ellátó és átvállaló használati jogát.

·         Az 1. szerint a kötelezettségek kiegyenlítése után megmaradó vagyont a tagok ellenkező megállapodásuk hiányában vagyoni hozzájárulásai arányában kell felosztani.

·         A 2. alapján a Társulás megszűnése esetén a Társulás tagjai a Társulás közös vagyonát vagyonfelosztási szerződésben osztják fel.

·         A 3. szerint a felosztás, illetve a felosztás utáni használati díj megállapításának elvei: vizsgálni kell a Társulás tagjai saját vagyoni hozzájárulásának mértékét a vagyon vagy vagyonszaporulat létrejöttéhez, valamint a Társuláson belüli tulajdoni arányokat.

 

Tisztelettel kérem a Képviselő-testületet a határozati javaslat elfogadására.


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság  
 
Döntési javaslat

"Az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás megszűnésével kapcsolatos döntések meghozatala"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt arról, hogy

            1.)   az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulást 2022. december 31. napjával megszünteti, és ezen időponttal kerül sor a 
                  
nyilvántartásokból történő törlésre.


   2.)   elfogadja az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás megszűnésével kapcsolatos jelen határozat mellékletét képező megállapodást, amely egyben a vagyonfelosztási szerződéses rendelkezéseket is tartalmazza.

 

   3.)   felhatalmazza a Polgármestert a Társulás megszüntetésével kapcsolatos dokumentumok aláírására, intézkedések megtételére.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe