6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. június 29-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd település ebrendészeti telepéhez történő csatlakozási szándék
Készítette:   Nagy Réka
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

 Tisztelt Képviselő-testület!

Ez év január 2. napjától hatályba lépett a kóbor állat befogásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok ellátásának részletes szabályairól szóló 785/2021. (XII. 27.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet), mely részletesen meghatározza a települési önkormányzatok és a jegyzők feladatait, hatásköreit.
A rendelet előírja az önkormányzat feladatkörébe tartozó ebrendészeti tevékenység kötelező ellátást saját szervezeti keretei között vagy önkormányzati társulás keretében. Hunya Község Önkormányzata Gyomaendrőd Város Önkormányzatával együttműködve kívánja a jövőben ellátni az ebrendészeti telep üzemeltetését, fenntartását, valamint az ebrendészeti tevékenység működtetését. Jelenleg Gyomaendrőd Város Önkormányzatának tulajdonában és a Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft. üzemeltetése alatt működik ebrendészeti telep üzemeltetése, fenntartása, valamint az ebrendészeti tevékenység működtetése. Gyomaendrőd Város Önkormányzatával való együttműködést kíván még megvalósítani Csárdaszállás, Dévaványa és Ecsegfalva települések.
 
Másik fontos feladatkör a Rendelet alapján a kóbor állat tulajdonjogának átruházása, végleges elhelyezése, valamint életének megengedett módon történő kioltása, mely feladatok ellátásáról a jegyzőnek szükséges gondoskodnia. Fontos, hogy a jegyző ezen feladatai ellátására megállapodást köthet az ebrendészeti telep üzemeltetőjével.
A Rendelet 18. §-a lehetőséget adott az önkormányzatok részére, hogy előkészítsék és biztosítsák az ebrendészeti telep működési feltételeit 2022. július 1. napjáig.
A Rendeletben meghatározott, a kóbor állat tulajdonjogának átruházásával, végleges elhelyezésével, valamint életének megengedett módon történő kioltásával kapcsolatos jegyzői feladatok ellátása érdekében Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője át kívánja ruházni a meghatározott feladatkört Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft., mint Üzemeltető részére a Rendelet 3. § (4) bekezdése alapján. A feladat átruházást tartalmazó megállapodás az Együttműködési megállapodás tervezet 1. számú melléklete tartalmazza.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatához történt megkeresés alapján egy három oldalú (Gyomaendrőd Város Önkormányzata, mint Tulajdonos; Hunya Község Önkormányzata, mint Kötelezett és Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft, mint Üzemeltető) megállapodás keretén belül kívánunk együttműködni a fent részletezett feladatok ellátásának biztosítása érdekében.
 
A megállapodás tartalmazza a gyomaendrődi ebrendészeti telep feladatellátásához tartozó pénzügyi hozzájárulást, az ebrendészeti telep működésével és szabályaival kapcsolatos részletes szabályokat.
Az együttműködési megállapodás 2. mellékletének a) része tartalmazza a gyomaendrődi ebrendészeti telep üzemeltetési költségeihez való Kötelezett önkormányzat általi lakosságszám arányos működési hozzájárulás mértékét. A működési hozzájárulás összege fedezi az ebrendészeti telep fenntartásával és működtetésével kapcsolatos éves költségeket. A települések működési hozzájárulásának mértéke az alábbiak szerint alakul:
Település
2021. január 1.-jei KSH adat
Működési hozzájárulás aránya
Gyomaendrőd
13.362 fő
58,3 %
Csárda
426 fő
1,8 %
Hunya
613 fő
2,7 %
Dévaványa
7.330 fő
32,0 %
Ecsegfalva
1.187 fő
5,2 %
 
Hunya Község Önkormányzata esetében az első negyedéves működési hozzájárulás összege 25.244 forint. Ezen költség megfizetése pénzeszköz átadás-átvételi megállapodással történik, melyet az együttműködési megállapodás 3. számú melléklete tartalmaz.
Ugyanezen megállapodás 2. mellékletének b) része a gyomaendrődi ebrendészeti telepre bekerült kóbor állatok állatorvosi és tartási költségeit tartalmazza. Az állatorvosi költségek az Üzemeltető és a szolgáltató állatorvos közötti megállapodás alapján kerültek meghatározásra. Ezen költségeket önkormányzatunk téríti meg az Üzemeltető részére a gyomaendrődi ebrendészeti telepre bekerült kóbor állatokról vezetett nyilvántartás alapján. A költségek megtérítését az együttműködési megállapodás részletezi.
 
Az ebrendészeti telepre bekerült kóbor állatok napi tartási díja, valamint az állatorvosi ellátások költségei az alábbiak szerint:
Ellátás
Díjtétel
Napi tartási díj (etetés, itatás, takarítás költsége)
bruttó 500 Ft/nap
Elektronikus transzponder beültetése
bruttó 4.000 Ft/db
Veszettség elleni védőoltás
bruttó 4.000 Ft/db
Széles spektrumú féreghajtó
bruttó 320 Ft/db
Kisállat egészségügyi kiskönyv kiállítása
bruttó 500 Ft/db
Ivartalanítás:
Szuka:
0-10 kg-ig:
14.000 Ft+Áfa
10-20 kg-ig:
16.000 Ft+Áfa
20-30 kg-ig:
20.000 Ft+Áfa
30 kg felett:
24.000 Ft+Áfa
Kan:
0-10 kg-ig:
12.000 Ft+Áfa
10-20 kg-ig:
14.000 Ft+Áfa
20-30 kg-ig:
16.000 Ft+Áfa
30 kg felett:
20.000 Ft+Áfa
 
A Rendelet 8. §-a konkrétan rögzíti, hogy az ebrendészeti telepre bekerült kóbor állatokat milyen feltételekkel lehet a tulajdonosának visszaadni, illetve a tulajdonos hiányában örökbe adni. Ezek a költségek az együttműködési megállapodás 2. mellékletének b) részében megtalálhatóak. Tehát ahhoz, hogy a kóbor állat örökbeadása megvalósuljon, az örökbefogadónak igen komoly összeget kellene megfizetni az Üzemeltető részére: a kóbor állat tartási költségeit, a kötelező állatorvosi beavatkozások (védőoltások, belső parazita elleni kezelések), elektronikus transzponder behelyezés, oltási könyv kiadás és ivartalanítás költségeit. Ez a költség egy 15 napos tartási idővel számítva megközelítőleg 35.000 forint.
Ahhoz hogy az ebrendészeti telepeken a kóbor állatok örökbeadása ne váljon lehetetlen feladattá, a Rendelet 8. §-ának (5) bekezdése lehetőséget ad, hogy az önkormányzat az örökbefogadó javára kedvezőbb feltételeket állapíthasson meg. Javasoljuk a Képviselő-testületnek, hogy a fentebb részletezett örökbefogadási feltételeket jelentő költségek kerüljenek elengedése, ezzel is elősegítve a kóbor állatok mielőbbi gazdához juttatását, valamint az ebrendészeti telep akadálymentes üzemeltetését. Ez esetben a költségek az önkormányzatot terhelik, hiszen a Rendelet 14. § (1) – (2) bekezdése alapján a kötelező állatorvosi beavatkozások elengedhetetlenek a kóbor állat örökbeadásához. A kötelezett önkormányzatok illetékességi területéről bekerülő kóbor állat örökbeadása esetén az Üzemeltető részére a kötelezett önkormányzat téríti meg a kóbor állatnál felmerült összes költséget.
 
Az Üzemeltető és Gyomaendrőd Város Önkormányzata megállapodást kötött a Kutyajólét-Gyomaendrőd Kutyáiért Állatvédő Alapítvánnyal az ebrendészeti telepre bekerült kóbor állatok mihamarabbi gazdásítása érdekében, mely megállapodásban a Kutyajólét-Gyomaendrőd Kutyáiért Állatvédő Alapítvány lehetőségeihez mérten vállalja a kóbor állatok állatorvosi beavatkozásának költségeit.
 
Az előterjesztés mellékletét képezi az együttműködési megállapodás tervezete és mellékletei. Az együttműködési megállapodás aláírásához szükséges a tulajdonos és kötelezett önkormányzat Képviselő-testületének döntése.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
1. döntési javaslat

"Megállapodás tervezet elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta és elfogadja az együttműködési megállapodás tervezet tartalmát és a kötelező feladat ellátás érdekében csatlakozni kíván a Gyomaendrőd Város Önkormányzatának tulajdonában lévő ebrendészeti telep fenntartásához. Felhatalmazza Hegedűs Roland polgármestert az együttműködési megállapodás aláírására.
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Örökbeadás költségeinek elengedése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kóbor állat befogásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok ellátásának részletes szabályairól szóló 785/2021. (XII. 27.) Korm. rendelet 8. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján megállapítja, hogy a gyomaendrődi ebrendészeti telepre bekerült kóbor állatok örökbefogadásának pénzügyi feltételt nem szab.
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe