3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. augusztus 24-i ülésére

Tárgy:   Utóellenőrzési jelentés a Magyar Államkincstár átfogó pénzügyi és szabályszerűségi vizsgálatáról
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt képviselő-testület!
 
Tájékoztatom a Képviselő-testületet, hogy a Magyar Államkincstár 2020. július 22-én átfogó szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzést indított. A vizsgálat a 2020. évet követően 2021. évben is folytatódott, valamint utóellenőrzés keretében a 2022. évet is vizsgálta. Az ellenőrzés kiterjedt Gyomaendrőd Város Önkormányzatára és költségvetési szerveire, Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Települési Önkormányzati Társulására és intézményeire, a Nemzetiségi Önkormányzatokra, valamint Csárdaszállás Községi Önkormányzat és Hunya Község Önkormányzata számviteli szabályok szerinti könyvelési, adatszolgáltatási kötelezettségek szabályszerű teljesítésének és a 2020. éves költségvetési beszámoló megbízható, valós összképének vizsgálatára. A végleges jelentést 2021. április 22-én kapta meg önkormányzatunk. A megállapításokra intézkedési tervet kellett készítenünk és megküldenünk a Magyar Államkincstár részére. Az intézkedések végrehajtásának határideje 2021. szeptember 30.-a volt, melyet utóellenőrzés keretében a Magyar Államkincstár 2022.-ben vizsgált. Az utóellenőrzés megindításáról 2022. 04.25-én kaptunk értesítést, a vizsgálattal érintett időszak 2021.01.01-2022.06.30. Az utóellenőrzésről szóló ellenőrzési jelentés elkészült, melyet az Áht 91. § (1) bekezdése értelmében a képviselő-testület részére szükséges tájékoztatásul benyújtani.
 
Az utóellenőrzés célja annak a vizsgálata, hogy az intézkedési tervben vállalt kötelezettségek végrehajtásának eleget tett-e az ellenőrzött fél annak érdekében, hogy az Szt., az Áhsz. és a 38/2013. NGM rendelet és más jogszabályok előírásai érvényesüljenek. Ennek során a végrehajtást adatbekérés útján vagy helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálja a Magyar Államkincstár.
 
Az utóellenőrzés során értékelésre került az intézkedési terv megvalósításáról szóló beszámoló valóságtartalma, valamint, hogy a beszámolóban rögzített, az intézkedési terv alapján elvégzendő feladatok az ellenőrzési jelentésben szereplő javaslatokkal összefüggésben ténylegesen, az intézkedési tervben meghatározott határidőre végrehajtásra kerültek-e, a végrehajtás teljes körű volt-e, illetve esetlegesen milyen okokra visszavezethetően maradt el a teljesítésük.
 
Az utóellenőrzés a Kincstár részére megküldött intézkedési tervben foglaltak megvalósításának vizsgálatához szükséges dokumentumok bekérésével kezdődött. Ezt követően az intézkedési terv végrehajtásáról szóló beszámoló tartalmát alátámasztó dokumentumok bekérésével folytatódott. A kért dokumentumokat a Kincstári Ellenőrzési Portálra kellett feltölteni, helyszíni ellenőrzésre nem volt szükség.
 
Az utóellenőrzés során alkalmazott ellenőrzési módszerek, és eljárások:
-          az intézkedési tervben foglaltak elvégzésének igazolására bemutatott dokumentumok megfelelőségének vizsgálata,
-          kontroll mintavételezés az adatszolgáltatásokból,
-          a mérleget alátámasztó leltár adatainak egyeztetése a főkönyvi kivonat adataival, illetve a mérleg adataival,
-          belső kontrollrendszer elemző vizsgálata.
 
Az utóellenőrzésről készített jelentés megállapította, hogy az önkormányzat az intézkedési tervben foglalt 10 feladatból 9 feladatot határidőre végrehajtott, 1 feladat nem volt időszerű. Az intézkedési tervben foglalt feladatok teljesültek, további javaslatot nem fogalmazott meg.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg!

 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Utóellenőrzési jelentés a Magyar Államkincstár átfogó pénzügyi és szabályszerűségi vizsgálatáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megismerte és tudomásul veszi a Magyar Államkincstár átfogó pénzügyi és szabályszerűségi vizsgálatáról készített utóellenőrzési jelentésben foglaltakat.
    

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe