4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. augusztus 24-i ülésére

Tárgy:   Időközi helyi önkormányzati képviselők és polgármester választás feladataira forrás kijelölése
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   dr. Csordás Ádám jegyző
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Hunya Helyi Választási Bizottság megállapította, hogy 2022. június 29. napján Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 78/2022. (VI. 29.) Hunya Kt. határozatában foglaltak szerint – Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 55. § (1) bekezdése alapján – kimondta a feloszlatását.
 
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény 20. § (6) bekezdése alapján, ha az önkormányzati képviselő-testületet feloszlatták vagy feloszlott, időközi választást kell tartani.
 
A Helyi Választási Bizottság Hunya községben az időközi helyi önkormányzati képviselők és polgármester választást 2022. október 2. napjára (vasárnap) tűzte ki.
 
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek időközi választása, a nemzetiségi önkormányzati képviselők időközi választása, valamint a helyi népszavazások költségeinek normatíváiról, tételeiről, elszámolási és belső ellenőrzési rendjéről szóló 6/2021. (VIII. 31.) IM rendelet 3. § (5) bekezdése értelmében A képviselő-testület, közgyűlés feloszlásának kimondása vagy feloszlatása miatt tartott időközi választás esetén – a Ve. 310. § (2) bekezdése figyelembevételével – az érintett önkormányzat saját forrásból biztosítja az 1–4. melléklet szerinti normatívát – beleértve a felettes választási szerv számára meghatározott normatívát is – és a választás egyéb költségeit.
 
A hivatkozott rendelet alapján el lett készítve a kalkuláció az időközi önkormányzati képviselők és polgármester választás költségeire, amelynek végösszege: 1.124.874 Ft. A kalkuláció az előterjesztés mellékletét képezi.
 
Kiegészítések a kalkulációhoz:
1.     A legutóbbi választás alapján 528 fő választásra jogosult létszámmal történt a kalkuláció.
2.     A postai díjtételek sima levél estén jelenleg 160 Ft. Az értesítőket az Nemzeti Választási Iroda küldi meg, ugyanakkor leszámlázza a hivatalnak.
3.     Braille-írással készült értesítő borítékkal, valamint szavazósablon és tájékoztató szavazáshoz igénybevételére még nem volt példa, ezért ezzel nem is lett tervezve.
4.     A legutóbbi választáson távolléti díj igénylés nem volt.
5.     Nem tudható a várható áremelkedés az étkezés ellátás és egyéb szolgáltatási díjak tekintetében.
 
Mindezek alapján 1,5 millió forintos keretösszeget javaslok meghatározni a választás lebonyolításának költségeire.
 
Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete az időközi helyi önkormányzati képviselők és polgármester választás feladatai ellátásra nem biztosított fedezetet. A feladat ellátására így forrást szükséges biztosítani. A választás lebonyolításának költségeire kalkulált 1,5 millió Ft forrásaként a 2021. évi szabad maradvány fejlesztési tartalékba helyezett keretösszegét javasoljuk kijelölni. 

Kérem a Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és az alábbi döntési javaslat elfogadását.  

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Forrás kijelölése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi időközi helyi önkormányzati képviselők és polgármester választás feladatai ellátására bruttó 1.500.000 Ft összegű forrást biztosít, Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet 6. mellékletének fejlesztési tartaléka (2021. évi szabad maradvány) keret terhére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe