1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. szeptember 28-i ülésére

Tárgy:   Hunya Község Önkormányzata 2022. évi költségvetési rendeletének II. módosítása
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Hunya Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendeletének módosítását az alábbi tényezők teszik szükségessé:
 
1.       Állami támogatások költségvetési változása
 
·         A közép és kisvállalkozások részére 2022. évre biztosított iparűzési adókedvezmény miatti várható bevétel kiesése ellentételezésére a központi költségvetés az önkormányzat részére 2022. I. félévben 3.501 ezer Ft összegű kiegészítő támogatást biztosított, mely összeg eredeti költségvetési előirányzatként egyéb működési célú támogatásként állam háztartáson belülről lett megtervezve, ezért annak átcsoportosítása vált szükségessé.
 
·         Az önkormányzatot megillető állami támogatás és az állammal szembeni befizetési kötelezettség (a személyi juttatásokhoz kapcsolódó adó és járulék befizetési kötelezettség, valamint a központi költségvetés által előírt szolidaritási hozzájárulás) egyenlegében az állam felé befizetési kötelezettséget mutat. Összege a nettó finanszírozásig az állami megelőlegezésként funkcionál, mely azt jelenti, hogy az állam megelőlegezi az adó- és járulékfizetési kötelezettséget, a nettó finanszírozás keretében pedig a pénzügyi rendezés inkasszó formájában történik. 2022. január-2022. augusztus között az állami megelőlegezés összege 5.239 ezer Ft volt, mely összeg a költségvetési rendeletben működési célú finanszírozási bevételként és finanszírozási kiadásként jelenik meg.
 
2.       Főhatóságok, pénzalapokból meghatározott feladatokra juttatott pénzeszközök költségvetési változásai:
 
·         Az Emberi Erőforrás Minisztériuma a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft közreműködésével pályázat útján a kulturális rendezvények támogatására az önkormányzat részére 1.000 ezer Ft összegű támogatást biztosított, mely összeg a 2022. évi aratónap dologi költségeire lett fordítva.
 
·         Az önkormányzatnak 2022. évben is lehetősége volt a „Nyári diákmunka 2022” munka erőpiaci program keretében 2022. július 11-2022. augusztus 10 napja közötti időszakban 2 fő diák foglalkoztatására. A hatósági szerződés 217 ezer Ft támogatást biztosított a foglalkoztatás személyi juttatására. A személyi juttatást terhelő 29 ezer Ft összegű munkaadókat terhelő járulék összegét az önkormányzatnak kell biztosítania saját erőként, melynek összegét a 066020 Város-, és községgazdálkodási egyéb szolgáltatás kormányzati funkción megtervezett dologi kiadás átcsoportosításával tudja biztosítani.
 
  
3.       Bevétel realizálásából adódó költségvetési változás
·         A településen működő két vállalkozás összesen 425 ezer Ft összegű támogatással finanszírozta a 2022. évi Aratónap keretében fellépő Bestiák zenekar fellépési költségét.
 
·         A 2022. évi aratónapon egyszeri közterület használati díjként összesen 195 ezer Ft realizálódott, mely összeg a rendezvény felmerülő költségeire fordítható.
 
·         A DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt 300 ezer Ft összegű támogatást biztosít az önkormányzat részére a 2022. szeptember 24-i Szent Mihály napi rendezvény fellépői díjának költségére.
 
 
4.       A Képviselő-testület által hozott döntései alapján:
 
·         A Képviselő-testület 60/2022. (V.25.) Hunya Kt. határozata alapján megemelte a házi gyermekorvos Mozgó szakorvosi szolgálat díját, és biztosítja az útiköltség térítés díjának elszámolását. 2022. évre várhatóan felmerülő 60 ezer Ft összegű többletköltséget a 2021. évi szabad maradványából jelölte ki, mely összeg a fejlesztési tartalékként lett megtervezve a 2022. évi költségvetési rendeletben.
 
·         A Képviselő-testület 17/2022. (II.23.) Hunya Kt. határozata alapján döntött a TOP Plusz 1.2.3-21 pályázat Belterületi utak fejlesztése keretében a Széchenyi és Vörösmarty utca fejlesztése Hunyán című projekt megvalósítása érdekében pályázat benyújtásáról. A pályázat benyújtásához 318 ezer Ft összegben elkészítésre került Megalapozó műszaki tanulmány, melynek költsége a felhalmozási kiadásként merül fel, forrását a 2022. évben induló pályázatok saját ereje és megelőlegezésére tervezett költségvetési keret biztosítja.
 
·         A Képviselő-testület 83/2022. (VIII.24.) Hunya Kt. határozata alapján a 2022. évi időközi helyi önkormányzati képviselők és polgármester választás feladatai ellátására 1.500 ezer Ft összegű forrást biztosított a 2021. évi szabad maradvány terhére, mely összeg az működési célú pénzeszköz átadás címén kerül elszámolásra.
 
·         Az önkormányzat a Képviselő-testület 72/2022.(VI.29.) Hunya Kt. határozata alapján együttműködési megállapodást kötött Gyomaendrőd Város Önkormányzatával a gyomaendrődi ebrendészeti telep fenntartásához. Az önkormányzatot 2022. július 1-2022. szeptember 30-ig terjedő időszakra 25 ezer Ft összegű hozzájárulás terheli, mely összeget működési célú pénzeszköz átadásként biztosítja a 2021. évi szabad maradványa terhére.
 
 
 
 
A költségvetési főösszeg 7.376 ezer Ft összeggel nőtt.
 
 
A rendelet előzetes hatásvizsgálata:

A költségvetési rendeletmódosítás társadalmi, gazdasági hatása:

Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetése módosításának társadalmi és gazdasági hatása nincs, a hangsúly inkább a költségvetési hatásra helyezhető. Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény által biztosított állami támogatás településünk részére kiutalt tényleges összegének meg kell jelennie előirányzatként is a költségvetésben.
 
Környezeti és egészségi következményei:

A rendeletmódosításnak a környezetre és egészségre nincs káros következménye.
 
Adminisztrációs terhek:

A változások beépítése a rendeletbe többlet könyvelési és adminisztrációs feladattal jár.
 
A módosítás szükségessége:

Amennyiben nem történne meg a rendelet módosítása, úgy nem lenne biztosított a település 2022. évi költségvetési jelentéseinek elkészítése során a kötelező egyezőség, ezáltal az önkormányzat nem tudna eleget tenni adatszolgáltatási kötelezettségeinek.
 
Személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek:

A település 2022. évi költségvetési rendeletmódosítása nem befolyásolja a korábban meghatározott feladatok személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeit.
 
Általános indokolás
 
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. §-a szerint a helyi önkormányzat költségvetési rendeletében szükséges átvezetni a rendelet megalkotását követő felmerülő változásokat, így különösen a 2022. évi költségvetés jóváhagyását követően a pályázat útján nyert támogatások, valamint a központi támogatásról beérkező értesítések szerinti előirányzat-módosításokat.
 
 
Részletes indokolás
 
1. §
A költségvetési rendelet 1. §-ában meghatározott 172.997 ezer Ft bevételi és kiadási főösszegeket az állami támogatásokra vonatkozóan a 2022. évi központi költségvetésről szóló 2021. évi XC. törvény állami támogatások előirányzata határozza meg.
 
2. §
A rendelet 2. §-ában meghatározott bevételek összegeit a 2022. évi központi költségvetési törvény alapján a települést megillető állami támogatás összege, illetve a főhatóságoktól meghatározott célra kapott támogatások és egyéb bevételek összege határozza meg.
 
3-4. §
A rendelet 3.-4. §-ában meghatározott kiadási előirányzatok összegénél az önkormányzatok kötelezettségvállalására vonatkozó szabály az irányadó, mely szerint csak előirányzott kiadásra teljesíthető kifizetés.
 
5. §
A módosításokkal érintett mellékletek cseréjét hivatott elvégezni.
 
6. §
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
 
 
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testülettől, hogy a költségvetési rendelet módosítását tárgyalja meg és az alábbi rendelettervezetet fogadja el:
    

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"2022. évi költségvetési rendelet II. módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testületének …/2022. (... ...) önkormányzati rendelete
Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1. §
A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 1. § a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
[Hunya Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének]
a)     bevételi fő összegét 172.997 ezer forintban,
b)      kiadási fő összegét 172.997 ezer forintban”
(állapítja meg az 1. mellékletben részletezettek szerint.)
2. §
(1) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 2. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Az Önkormányzat Képviselő-testülete az 1. § a) pontjában meghatározott bevételi fő összegen belül]
a)     a működési bevételek előirányzataként 105.868 ezer forintot,”
(állapít meg a 2. mellékletben részletezettek szerint.)
(2) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 2. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Az Önkormányzat Képviselő-testülete az 1. § a) pontjában meghatározott bevételi fő összegen belül]
c)     a működési célú finanszírozási bevételek előirányzataként 27.475 ezer forintot,”
(állapít meg a 2. mellékletben részletezettek szerint.)
3. §
(1) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) Az 1. § b) pontjában meghatározott kiadási fő összegen belül az Önkormányzat működési kiadásainak előirányzata 129.774 ezer forint.”
(2) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés a)–d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
[Az (1) bekezdésben meghatározott kiadási előirányzatból:]
a)     személyi juttatás 40.194 ezer forint,
b)      munkaadókat terhelő járulék 4.265 ezer forint,
c)       dologi kiadás 61.550 ezer forint,
d)      működési célú támogatásértékű kiadás 21.332 ezer forint,”
(a 4. mellékletben részletezettek szerint.)
4. §
(1) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) Az Önkormányzat fejlesztési kiadásainak előirányzata 37.345 ezer forint.”
(2) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdés b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
[Az (1) bekezdésben meghatározott előirányzatból:]
b)     beruházási kiadása 12.429 ezer forint,
c)       egyéb felhalmozási kiadásra 23.249 ezer forint.”
(3) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) Az Önkormányzat finanszírozási kiadása 5.878 ezer forint.”
5. §
(1) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.
(2) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.
(3) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.
(4) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.
(5) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.
(6) A Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe a 6. melléklet lép.
 
6. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe