2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. november 30-i ülésére

Tárgy:   Hozzájárulás a közszolgálati tisztviselők 2023. évi illetményalapjáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásához (1. forduló)
Készítette:   dr. Csordás Ádám jegyző
Előterjesztő:   dr. Csordás Ádám jegyző
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 65. § (1) bekezdése értelmében a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-a szerinti illetményalap 2023. évben 38 650 forint.
 
E törvény 65. § (6) bekezdése, az előző években már megismert módon lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi erőforrások felhasználásával a képviselő-testület helyi rendeletben a 2023. évre - az önkormányzat saját forrásai terhére - a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően - az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapítsa meg az illetményalapot.
A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.
 
A Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalt (a továbbiakban: Közös Hivatal) működtető települési önkormányzatok képviselő-testületei 2018-tól minden évben döntöttek az illetményalap összegének emeléséről, folyamatosan szem előtt tartva a garantált és minimálbérek emelkedését.
 
Tisztelt Képviselő-testület!

Jelen előterjesztés a költségvetési koncepció tervezése miatt kerül már a novemberi bizottsági és képviselő-testületi ülések napirendjeként a Képviselő-testület elé, a rendelet-tervezet végleges elfogadására a 2022. decemberi rendes ülésen kerülne sor.
A költségvetési koncepció tervezése az idei évben a korábbiakhoz mérten is nagyon nehéz feladata a Közös Hivatalnak, tekintettel arra, hogy jelentős azoknak a területeknek a száma, ahol a tervezés egyéb okok miatt nem lehetséges.
A gazdasági válság, az infláció és növekvő energiaárak jelentősen befolyásolják a helyi önkormányzatok, és az általuk működtetett hivatalok költségvetését is, utóbbinak pedig meghatározó részét képezi a közszolgálati tisztviselők bértömege.
 
Szintén növeli a bizonytalanságot és az illetmények esetleges tervezhetőségét, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján, még ha nem is hivatalos jogszabályi megjelenésből, de november közepén már köztudomású adat volt a minimálbér és a garantált bérminimum következő évi összege.
Az idei évben, 2022-ben január 1. napja óta a minimálbér bruttó 200 ezer forint (nettó 133 ezer), a garantált bérminimum pedig bruttó 260 ezer forint. E kezdődátum óta 2022-ben a januári 7,9 százalékos mértékről szeptemberre 20,1 százalék mértékre nőtt az infláció, mely természetesen megjelenik a termékek, áruk és szolgáltatások árában is.
 
Így elmondható, hogy az illetmények reálértéke, vásárlóereje csökkent, még úgy is, hogy a Tisztelt Képviselő-testületek által 2022. évre megállapított 18,5 % mértékű illetményalap növelés (mely mérték a tavalyi évben követte a garantált bérminimum 18,5 százalékos emelését) a közszolgálati szférában kimagasló emelésnek minősült.
 
Hivatalos információk hiányában elemzői becslésekre, szakportálok által írt tanulmányokra hagyatkozva a jövő évi, minimálbért és garantált bérminimumot érintő emelést egyes helyeken 12-17 %, más források 15 % mértében vetítik elő. Fentiek alapján a koncepció előkészítésekor és az illetmények tervezésekor a Közös Hivatal az utóbbi, 15 %-os mértékű minimálbér és garantált bérminimum emelést veszi figyelembe.
 
Fentiek ismeretében, előzetes egyeztetések alapján a Közös Hivatal két alternatívát készít elő Gyomaendrőd Város, Hunya és Csárdaszállás Községek Képviselő-testületei részére.
 
1.) Az első alternatíva alapján – az önkormányzatok működését is alapjaiban veszélyeztető megemelkedett kiadásokra tekintettel – az illetményalap mértékének a 2022. évi mértékkel azonos szinten történő megállapítását, tehát 66.550 forint összegben javasolom.
Ilyen mértékű illetményalap megállapítása, és a valószínűsíthetően bekövetkező garantált bérminimum emelés esetén jelentős bértorlódás fog bekövetkezni a Közös Hivatalon belül, miután a garantált bérminimum változása az illetményalap mértékétől függetlenül a hivatal állományának körülbelül 50 %-át érinti.
 
2.) A második alternatíva esetében a 15% mértékű emelés – a korábbi években alkalmazott elv szerint - valamennyi közszolgálati tisztviselő illetményébe beépülne, ezzel elkerülve az első alternatíva szerinti bértorlódást. 15% mértékű emelés esetén az illetményalap 76.530 forint összeg szerint kerülne megállapításra.
 
Az illetményalap összegének meghatározásának további jelentőségét adja, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében a Cafeteria éves nem lehet kevesebb, mint a mindenkori illetményalap ötszöröse. Fenti számítás alapján, a 15 %-os illetményalap-növekedés további 2,5 millió forintos többletköltséget generál.
 
Fenti számításokat kiegészíti, hogy az illetményalap tekintetében a bruttó összeget 13%-os munkáltatót terhelő járulék, a béren kívüli juttatásként megállapítandó Cafeteria bruttó összegét további 28 %-os járulék terheli.
 
Végül szükséges megjegyezni, hogy mivel Gyomaendrőd Város Önkormányzata Csárdaszállás és Hunya Községek Önkormányzatával együtt közös önkormányzati hivatalt működtet, mindhárom település Képviselő-testületének azonos tartalmú döntést kell hoznia a köztisztviselői illetményalap mértékének megállapításával kapcsolatban.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megvitatására és az illetményalap összegének meghatározására!

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Illetményalap összegének meghatározása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselők 2023. évi illetményalapjáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásához az illetményalap összegét .......... forint összegben javasolja megállapítani.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe