3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. november 30-i ülésére

Tárgy:   Igazgatási szünet elrendelése a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati hivatalnál
Készítette:   dr. Csordás Ádám jegyző
Előterjesztő:   dr. Csordás Ádám jegyző
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

2022. november 11. napján jelent meg a Magyar Közlönyben a különleges jogállású szerveknél és a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek hivatalánál elrendelhető igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról szóló 460/2022. (XI. 10.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Rendelet).
 
A Rendelet célja, hogy a kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról szóló 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendelet szerinti időszakra, azaz 2022. december 22. napja és 2023. január 6. napja közötti időszakra (a továbbiakban: vonatkozási időszak) igazgatási szünetet rendelhessenek el a különleges jogállású szervek és a helyi önkormányzatok képviselő-testületei.
A Rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontja értelmében közös önkormányzati hivatal esetében valamennyi, a közös önkormányzati hivatalt működtető települési önkormányzat képviselő-testülete jogosult az igazgatási szünet elrendeléséről határozni.
 
A szabályozás nyilvánvaló célja az, hogy az állami szféra költségvetési és oktatási szerveinél már korábban elrendelt igazgatási szünethez hasonlóan a helyi önkormányzatok mérlegelési jogkörükben eljárva döntést hozhassanak arról, hogy a vonatkozási időszak két és fél hét időtartama alatt korlátozzák a saját közös önkormányzati hivataluk működését, és ezzel jelentős mértékben csökkentsék a fűtési szezonban felmerülő magas rezsi költségeket.
 
Igazgatási szünet elrendelése esetén ugyanis a vonatkozási időszak alatt a munkavégzés szünetelésre kerülne, tekintettel arra, hogy a Rendelet 2. § (1) bekezdése szerint a munkáltatói jogkör gyakorlója köteles az igazgatási szünetre eső valamennyi munkanapra szabadságot kiadni.
A Rendelet 3. § (1) bekezdése értelmében az igazgatási szünet időtartama alatt a közös önkormányzati hivatal a feladatait nem látná el, az ügyfélfogadás nem működne. A Rendelet 3. § (2) bekezdése alapján az igazgatási szünet időtartama nem számít bele közös önkormányzati hivatalt érintő hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe, az általa megkötött szerződésben meghatározott kötelezettség szerződésszerű teljesítésének határidejébe, a postai szolgáltatásokról szóló jogszabály szerinti küldemények rendelkezésre tartási határidejébe, valamint az elektronikus ügyintézés eljárási határidejébe sem.
 
Fontos előírása a Rendeletnek, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója elrendelheti az igazgatási szünet alatti munkavégzést, így a vonatkozási időszak alatt is elláthatóak azok a feladatok, melyeket az igazgatási szünet elrendelésére tekintet nélkül a hivatal tisztviselőinek el kell látnia.
 
A Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Közös Hivatal) a fentiekre tekintettel kidolgozta a vonatkozási időszakra a csökkentett működési tervét, melynek értelmében 2022. december 22. napjától 2023. január 6. napjáig a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalnál igazgatási szünet kerülne elrendelésre.
Tisztelt Képviselő-testület!

Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi igazgatási szünetének elrendeléséről szóló 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete jelenleg is rendelkezik a Közös Hivatal igazgatási szüneteiről. A helyi rendelet 2. § (1) bekezdés b) pontja értelmében Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal téli időszakban 2022. december 27. napjától december 30. napjáig igazgatási szünetet rendelt el.
 
A jogforrási hierarchia szabályainak érvényesülése, valamint a jogrendszer koherens működése, valamint a párhuzamos szabályozás elkerülése érdekében a 3/2022 (II. 25.) önkormányzati rendelet idézett rendelkezését hatályon kívül szükséges helyezni, melyet – önkormányzati rendeletben való szabályozása miatt – egy újabb helyi rendelet megalkotásával lehet rendezni.
 
Fentiekre tekintettel kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a határozati javaslatok elfogadására! 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
1. döntési javaslat

"Igazgatási szünet elrendelése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal részére a különleges jogállású szerveknél és a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek hivatalánál elrendelhető igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról szóló 460/2022. (XI. 10.) Korm.rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva 2022. december 22. napjától 2023. január 6. napjáig igazgatási szünetet rendel el. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Hozzájárulás önkormányzati rendelet módosításához"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja, hogy Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete rendeletet alkosson a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi igazgatási szünetének elrendeléséről szóló 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról az alábbiak szerint:

a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi igazgatási szünetének elrendeléséről szóló 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Gyomaendrőd Város Önkormányzata a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § és 232/A. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének és Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testületének véleményének kikérésével a következőket rendeli el:
1. §
 
A Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi igazgatási szünetének elrendeléséről szóló 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelet 2. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„(1) Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) 2022. évi munkarendjében
a) 2022. július 18. napjától augusztus 5. napjáig igazgatási szünetet rendel el.
b) A Hivatal köztisztviselője számára Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából, július 1-e, munkaszüneti nap.
(2) Az (1) bekezdés b) pontjában foglalt munkaszüneti napon, továbbá az igazgatási szünet időtartama alatt az integrált ügyfélszolgálat július 18. - július 22., augusztus 1. - augusztus 5. napjain az ügyfélfogadás szünetel, azonban a feladatellátás folyamatosságának biztosítása érdekében a Hivatal ügyeletet tart.”
2. §
 
Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe