4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. november 30-i ülésére

Tárgy:   Ügyeleti ellátás biztosítása 2023. január 1. napjától
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva aljegyző
Előterjesztő:   Kiszely Imre polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!

Az orvosi ügyelet ellátására önkormányzatunk - Gyomaendrőd, Dévaványa, Ecsegfalva, Kamut, Köröstarcsa, Mezőberény és Csárdaszállás önkormányzatokkal együttműködve - a Békés-Medical Egészségügyi Szolgáltató Kft.-vel kötött feladat-ellátási szerződést. A szerződést több alkalommal módosították a Felek. Az utolsó szerződés módosítás értelmében a szerződés 2022. december 31. napjáig került meghosszabbításra.
 
Toldi Balázs polgármester előzetes tárgyalásokat folytatott a szolgáltatóval, hogy az ügyeleti ellátás 2023. január 1. napjával folyamatosan biztosított legyen településünkön. A szolgáltatóval illetve Mezőberény és Dévaványa polgármesterével történt egyeztetés során az alábbi előzetes megegyezés született:
 
-       Tekintettel az egészségügyi alapellátás tervezett átalakítására – megjelent a törvényjavaslat, melyben átalakításra kerül az ügyeleti ellátás, a védőnői ellátás, a háziorvosi alapellátás, járóbeteg szakellátás is – féléves időtartamra kötünk szerződést az orvosi ügyeleti ellátásra. A törvényjavaslatban szerepel, hogy az orvosi ügyeleti ellátás megszervezéséről 2023. július 1. napjától az állami mentőszolgálatnak kell gondoskodnia.
-       Az ellátást Gyomaendrőd telephelyen egy orvos, egy ápoló és egy sofőr személyzet biztosítja, Mezőberény telephelyen egy mentőtiszt biztosítja az ellátást, Dévaványán pedig egy ápoló teljesít szolgálatot. Amennyiben a mezőberényi mentőtisztnek kell helyszínre vonulnia, úgy a gyomaendrődi ügyeleti helyről fogja a szállítását a sofőr biztosítani.
-       A felvázolt ellátást 155.-Ft/lakos/hó összegű kiegészítő díj biztosítása mellett tudja vállalni a szolgáltató.
 
Önkormányzatunk jelenleg 99 Ft/lakos/hó kiegészítő díj megfizetését vállalta a hatályos szerződés szerint. A szolgáltató a megnövekedett üzemanyag, rezsi és egyéb költségek miatt nem tudja vállalni az eddigi kiegészítő díj mellett a feladat-ellátást. A 155.-Ft/lakos/hó kiegészítő díj mind a nyolc településen azonos összegben, nem differenciáltan került megállapításra.
A szerződések megkötésére, illetve a szerződések meghosszabbítására az összes érintett település döntését követően kerülhet sor.
 
Kérem a Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, döntésének meghozatalára.

Döntési javaslat

"Ügyeleti ellátás biztosítása 2023. január 1. napjától"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügy
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az alábbi tartalommal fogadja el a Békés-Medical Egészségügyi Szolgáltató Kft. központi orvosi ügyelet feladat-ellátására vonatkozó ajánlatát:
- a Békés-Medical Egészségügyi Szolgáltató Kft. 2023. január 1. napjától 2023. június 30. napjáig biztosítja a központi ügyeleti ellátást Gyomaendrőd város közigazgatási területén;
- Az ellátást Gyomaendrőd telephelyen egy orvos, egy ápoló és egy sofőr személyzet biztosítja, Mezőberény telephelyen egy mentőtiszt biztosítja az ellátást, Dévaványán pedig egy ápoló teljesít szolgálatot. Amennyiben a mezőberényi mentőtisztnek kell helyszínre vonulnia, úgy a gyomaendrődi ügyeleti helyről fogja a szállítását a sofőr biztosítani.
- A központi ügyeleti ellátás kiegészítő díja: 155.-Ft/lakos/hó.
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Kiszely Imre polgármestert, hogy az ügyeleti feladat-ellátásához szükséges jognyilatkozatokat tegye meg. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe