9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. november 30-i ülésére

Tárgy:   Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium hunyai diákjainak az iskolából történő hazautazása
Készítette:   dr. Csordás Ádám jegyző, Keresztesné Jáksó Éva aljegyző
Előterjesztő:   Kiszely Imre polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete több alkalommal foglalkozott a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (a továbbiakban: Intézmény) hunyai diákjainak az iskolába történő be- illetve hazajutásának kérdésével.
 
Tekintettel arra, hogy a 2022/23-as oktatási év úgy indult el, hogy az Intézmény az érintett diákok Hunyára történő délutáni hazajutását nem tudta a korábbi évekhez hasonlóan, kísérő-pedagógus biztosításával megoldani, az Önkormányzat felvette a kapcsolatot az iskola igazgatójával, Tóth Ferenccel, továbbá Dr. Lipcsei Imrével, a Csongrád-Csanádi Egyházmegye (a továbbiakban: Fenntartó) Igazgatójával.
Az egyeztetés során Kiszely Imre polgármester előadta, hogy amennyiben sikerül a délutáni hazajutást jelenleg Volánbusz Közlekedési Zrt. útján biztosított megoldás helyett más, kizárólag a diákok szállítását végző járat megszervezését a Fenntartónak biztosítani, úgy Hunya Község Önkormányzata a felmerülő költségek felét biztosítja pénzeszköz-átadás útján a Fenntartó részére.
 
Előzetes egyeztetések alapján a Fenntartó a diákok hazajutását a Mobilbusz Közlekedési Kft. szolgáltatóval – azzal a szolgáltatóval, aki a diákok reggeli bejutását jelenleg is biztosítja – vállalkozói szerződés útján tudná megvalósítani, 2023. január 1. napjától az oktatási év végéig, tehát 2023. június 15. napjáig, a reggeli járatnál alkalmazott hasonló feltételek és díjak alapján.
 
Az így felmerülő költségeket pontosan nem lehet meghatározni, tekintettel az üzemanyag árak kiszámíthatatlan alakulására, ennek ellenére az előzetes egyeztetések alapján, havi szinten az Önkormányzatnál felmerülő költségek körülbelül 250 ezer forintot tesznek ki, így összesen a vonatkozó időszakra az Önkormányzatnál körülbelül 1,5 millió forint kiadást jelentene e feladat vállalása.
 
A Fenntartó és a Szolgáltató között az önkormányzati kötelezettség-vállalás alapját képező szerződés még nem került megkötésre - de a Képviselő-testület elvi döntésének meghozatala a Fenntartó és a Mobilbusz Közlekedési Kft. megállapodását nagyban elősegítené.
 
Amennyiben a Tisztelt Képviselő-testület támogatja a délutáni iskolajárat működése 50 %-ának finanszírozását, úgy annak összegét a havonta felmerülő költségek kimutatását tartalmazó számlák bemutatását követően, havi ütemezés alapján, a Fenntartó részére történő pénzeszköz-átadással lehet fedezni.
Fentiekre tekintettel kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg, és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen! 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Hozzájárulás kötelezettség vállalásához"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-Testülete 2023. január 1. napjától 2023. június 15. napjáig biztosítja a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium hunyai diákjainak hazautazását biztosító külön buszjárat költségeinek 50 százalékát pénzeszköz-átadás útján a szolgáltatóval szerződést kötő Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium részére.
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-Testülete a kötelezettség ellátásához szükséges forrást a 2023. évi költségvetési rendeletébe beépíti.
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-Testülete felhatalmazza Kiszely Imre polgármestert a szükséges jognyilatkozatok megtételére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe