2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2023. január 25-i ülésére

Tárgy:   A köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 16/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet módosítása
Készítette:   Pardi László osztályvezető
Előterjesztő:   Kiszely Imre polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Békés Megyei Kormányhivatal Gyomaendrőd, Csárdaszállás és Hunya települések vonatkozásában a köztemető fenntartására vonatkozó feladatellátási, valamint rendeletalkotási kötelezettség teljesítésének törvényességi vizsgálata során kisebb hiányosságokat tárt fel.
 
Hunya tekintetében az alábbit:
 
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet szerint:
19. § (1) A temető, temetőrész, sírhelytábla (parcella), temetési hely lezárását hirdetményben kell közölni. A hirdetményt a lezárás időtartamáról a tájékoztató táblán, szükség szerint a temetőkapun, ravatalozón és az érintett temetőrésznél is ki kell függeszteni.
(2) Lezárt sírhelytábla temetési helyére urna elhelyezhető, koporsós temetés csak sírboltba vagy kettős sírhelybe engedélyezhető.
(3) A temető, illetve a temetési hely Tv. 10. § (2) bekezdése szerinti megszüntetését az (1) bekezdésben meghatározott módon hirdetményben kell közölni. Temető megszüntetése előtt legalább két hónappal és további két alkalommal a hirdetményt egyéb módon is közzé kell tenni. Egyéb módon történő közzétételen különösen az országos napilapban, vallási közösség lapjában, a temető tulajdonosa és üzemeltetője honlapján, valamint az elektronikus tájékoztatási rendszer keretében működő magyarorszag.hu kormányzati portálon való megjelentetést kell érteni. Az egyéb módon történő közzététel módját a szabályzat határozza meg.
 
 
Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 16/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelete (Ör.) a temető és a temetési hely megszüntetésének hirdetményben történő közzététele egyéb módját nem határozta meg, ezért a rendelet kiegészítése szükséges az alábbiakkal:
 
A temető, illetve a temetési hely megszüntetését az Önkormányzat hirdetményben közöli. Temető megszüntetése előtt legalább két hónappal és további két alkalommal a hirdetményt az Önkormányzat honlapján kell közzé tenni.
 
További hiányosság a rendeletben, hogy nem került meghatározásra az egy urnafülkébe vagy urnasírba elhelyezhető, valamint a sírhelybe (sírboltba) temethető urnák száma. A Korm. rendelet 33. § (2) szerint „Urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni. Az egy urnafülkébe vagy urnasírba elhelyezhető, valamint a sírhelybe (sírboltba) temethető urnák számát a temető tulajdonosa (üzemeltetője) a szabályzatban határozza meg.”
 
Mindezek miatt az alábbi pont beillesztése szükséges a rendeletbe:
Urnasírba, urnasírboltba, a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultjának döntése szerint, legfeljebb 4 urna helyezhető el, és az ikresíthető.
 
 
Helyi jogalkotás hatásvizsgálata:
 
1. A módosításnak gazdasági, költségvetési hatása nincs.
2. A módosításnak környezeti és egészségügyi következményei nem ismertek.
3. Az adminisztratív terheket befolyásoló hatása: A rendelet módosítás az adminisztrációs terheket nem növeli.
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A rendelet módosítása szükséges annak érdekében, hogy a helyi rendelet megfeleljen a magasabb szintű jogszabályoknak.
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A módosítás többletfeladatot, többletkiadást nem eredményez.
 
Az önkormányzati rendeletekhez indoklási kötelezettség is társul. Az indokolásban a jogszabály előkészítőjének feladata azoknak a társadalmi, gazdasági, szakmai okoknak és céloknak a bemutatása, amelyek a szabályozást szükségesség teszik. Az indokolásban ismertetni kell a jogi szabályozás várható hatását is.
Indokolás a rendelet-tervezethez:
 
Részletes indokolás:
Az 1. §-hoz
 
A rendelet-tervezet 1. §-a hivatott a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 19. §-a szerinti és a 33. § (2) bekezdése szerinti kötelező tartalmi elemeket szerepeltetni a rendeletben.
 
A 2. §-hoz
 
Rendelkezik a módosító rendelet hatályba lépésének napjáról.
 
Kérem a Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a rendelet megalkotására.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Rendelet módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: rendelet alkotás és szabályozás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Tervezet:
 
Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testületének .../2023. (…. ….) önkormányzati rendelete
a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 16/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet módosításáról
Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) a pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. év CLXXXIX tv. 13. § (1) bekezdés 2. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. §
A köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 16/2014. (XII.11.) önkormányzati rendelet a következő 11/A. és 11/B. §-sal egészül ki:
„11/A. §
Urnasírba, urnasírboltba, a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultjának döntése szerint, legfeljebb 4 urna helyezhető el, mely ikresíthető.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe