2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2023. március 29-i ülésére

Tárgy:   Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda tulajdonba adása
Készítette:   dr. Csordás Ádám jegyző
Előterjesztő:   Kiszely Imre polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

2022. december 7. napján az Országgyűlés elfogadta az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységeinek anyagi feltételeiről szóló 1997. évi CXXIV. törvényt (a továbbiakban: Törvény) módosító 2022. évi LXXVIII. törvényt.
 
A december 22. napján hatályba lépett törvénymódosítás következtében a Törvény 11/A. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy ha az állami vagy önkormányzati feladatot ellátó köznevelési vagy szakképző intézmény fenntartói joga bevett egyház vagy annak belső egyházi jogi személye részére kerül átadásra, akkor az egyházi fenntartó, legkésőbb a feladatátvétel éve júniusának 30. napjáig benyújtott igénye alapján, a fenntartói jog átadásával együtt a köznevelési vagy szakképző intézmény nevelési-oktatási feladatainak ellátását szolgáló, állami vagy helyi önkormányzati tulajdonban álló ingó és ingatlan vagyont haladéktalanul, de legkésőbb a feladatátvétel évében a nevelési, illetve tanév a kezdetéig ingyenesen a bevett egyház vagy annak belső egyházi jogi személye, mint fenntartó tulajdonába kell adni.

A Törvény 13. § (3) bekezdése szabályozza a már jelenleg is az egyházi fenntartó birtokában lévő vagyonelemek esetére vonatkozó tulajdoni igény benyújtásának lehetőségét is.

Az egyházi fenntartó tulajdoni igényét ebben az esetben haladéktalanul, de legkésőbb 2023. február 28. napjáig jelentheti be a tulajdonos felé.
A jogszabály meghatározza az ingyenesen tulajdonba adott ingók és ingatlanok tulajdonjogának visszaszállási eseteit is.

Eszerint, az ingatlan és ingó vagyon, vagy az azok helyébe lépő vagyonelemek tulajdonjoga ingyenesen visszaszáll az eredeti tulajdonosra akkor, ha
·         a fenntartó jogutód nélkül megszűnik,
·         a köznevelési vagy szakképző intézmény megszűnik,
·         a fenntartói jog központi költségvetési szerv, települési önkormányzat, vagy nem bevett egyházi fenntartó részére kerül átadásra, vagy
·         az ingatlanon a nevelési-oktatási feladat ellátása megszűnik.
 
A Törvény 11/A. § (3) bekezdése alapján a vagyonelemek tulajdonjogának visszaszállása esetén az állami, önkormányzati, illetve európai uniós támogatásból végzett beruházást nem kell megtéríteni. Az egyházi forrásból végzett értéknövelő beruházást az értékcsökkenés számviteli szabályai szerint kell megtéríteni.
 
Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye (a továbbiakban: Egyházmegye) püspöke 2023. február 23. napján kelt levelében benyújtotta az Egyházmegye igényét a Hunya Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kizárólagos tulajdonában álló, jelenleg az Egyházmegye fenntartásában működő Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda oktatási-nevelési feladatainak ellátását szolgáló ingatlan (a továbbiakban: óvodai épület), és a hozzá kapcsolódó ingók ingyenes tulajdonba vételére.
 
Püspök Úr 2023. március 13. napján kelt levelében előadta, hogy az Egyházmegye kialakította álláspontját valamennyi tulajdonjog igénylésének érvényesítésével kapcsolatban, mely szerint:
1.      Amennyiben az Önkormányzat úgy dönt, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében az érintett ingatlan tulajdonjogát ingyenesen átruházza a fenntartás idejére az Egyházmegye részére, azt az Egyházmegye elfogadja.
2.      Amennyiben az önkormányzat úgy dönt, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében az érintett ingatlan tulajdonjogát nem adja át a Fenntartónak, azt az Egyházmegye tudomásul veszi, és jelenleg nem tesz lépéseket az igénybejelentés érvényesítése érdekében.
3.      Amennyiben az Önkormányzat úgy dönt, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében az érintett ingatlan egy részének tulajdonjogát ingyenesen átruházza a fenntartás idejére, egy részét pedig megtartja (Ennek több oka is lehet), azt az Egyházmegye tudomásul veszi.

A 2. ponthoz kapcsolódik a Törvény azon rendelkezése, melynek értelmében, ha az eredeti tulajdonos tudomásszerzését követő 60 napon belül a szerződés - ingatlan esetében a tulajdonváltozás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére alkalmas okiratban - nem jön létre, a fél a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerződéskötési kötelezettségre vonatkozó szabályai alapján kérheti a bíróságtól a szerződés létrehozását. A perindítástól kezdődően az ingatlanon elidegenítési és terhelési tilalom áll fenn, amelynek ingatlan-nyilvántartási bejegyzését a bíróság elrendeli. (Törvény 11/A. § (2) bekezdés.)
 
Az igénybejelentést tartalmazó levél a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal 2022. február 27. napján került átvételre és érkeztetésre, így ez minősül a jogszabályban használt „tudomásszerzés” dátumának.
 
Fentiekre tekintettel a Tisztelt Képviselő-testületnek állást kell foglalnia az Önkormányzat kizárólagos tulajdonát óvodai épület és a hozzá kapcsolódó ingók ingyenes tulajdonba adásáról.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megvitatására és a döntés meghozatalára! 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
1. döntési javaslat

"Ingatlan átadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testülete ingyenesen átruházza a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda oktatási-nevelési feladatainak ellátását szolgáló ingatlant és a hozzá tartozó ingóságokat a Szeged-Csanádi Egyházmegye részére.
 
Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testülete felhatalmazza Kiszely Imre polgármestert a szükséges jognyilatkozatok megtételére.
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Ingatlan átadásának elutasítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Szeged-Csanádi Egyházmegye igénybejelentését elutasítja, a a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda ingatlant és a hozzá tartozó ingóságok tulajdonjogát nem kívánja átruházni.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe