2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2023. április 26-i ülésére

Tárgy:   A 2022. évi belső ellenőrzésről készült összefoglaló jelentés
Készítette:   Szűcsné Horváth Margit, Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Kiszely Imre polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A belső ellenőrzés független, tárgyilagos bizonyosságot adó és tanácsadó tevékenység, amelynek az a célja, hogy az ellenőrzött szervezet működését fejlessze és eredményességét növelje. Önkormányzatunknál a belső ellenőrzés külső erőforrás bevonásával került megvalósításra polgári jogi szerződés keretében foglalkoztatott belső ellenőr által.
 
A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 49.§ (3a) pontjában foglaltak alapján a 2022. évben elvégzett belső ellenőrzésről készült összefoglaló jelentést a belső ellenőr elkészítette, mely jelen előterjesztés mellékleteként kerül a Képviselő-testület elé.
 
Az éves összefoglaló jelentés célja, hogy átfogó képet nyújtson a Képviselő-testület részére a tárgyévi független belső ellenőrzési tevékenység végrehajtásáról, a megállapításokról, a javaslatok hasznosításáról, az esetleges szükséges intézkedési tervről, valamint ezek nyomon követéséről.
 
A 2022. évi belső ellenőrzések végrehajtására az éves ellenőrzési terv alapján került sor mely a megbízási szerződés alapján magába foglalta Gyomaendrőd Város Önkormányzatának, Csárdaszállás Községi Önkormányzatnak, Hunya Község Önkormányzatának, a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalnak és a Gyomaendrőd, Csárdaszállás Hunya Települési Önkormányzati Társulásnak a működésével kapcsolatos ellenőrzéseket.
 
A 2022. évre szóló belső ellenőrzési terv Hunya Község Önkormányzatára vonatkozóan 4 ellenőrzési feladatot tartalmazott, melyek meg is valósultak.
 
Az elvégzett ellenőrzési feladatok az éves terv alapján, a jogszabályban előírt módszer és elvárások szerint kerültek megvalósításra. Az írásos jelentésen túl az esetleges apróbb hiányosságok pótlására, javítására a helyszíni ellenőrzés során szóban segítő szándékú javaslat történt.
A belső kontrollrendszer működése szempontjából magas kockázatot jelentő intézkedésre nem került sor. 2022. évben a belső ellenőrzés büntető-, szabálysértési-, és kártérítési javaslattal nem élt. Az ellenőrzött 4 területeken a vezető megtette a szükséges intézkedést az észrevételt, reagálást a belső ellenőrzési jelentésre, ahol szükséges volt elkészült az intézkedési terv a hibák kijavítására.
 
A 2022. évi ellenőrzések során tett megállapítások, javaslatok segítséget nyújtottak az önkormányzat és az ellenőrzött intézmények vezetőinek abban, hogy melyek azok a területek, amelyekre vonatkozóan a működést fokozottabb figyelemmel kell kísérni, és melyek azok a területek, amelyek megfelelően működnek.
 
Kérem a Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés mellékletében szereplő 2022. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentést elfogadni szíveskedjen. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"2022.. évi belső ellenőrzésről készült összefoglaló jelentés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a 2022. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentést.
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe