3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2014. június 10-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában a 2014/2015- es tanévben indítandó csoportok és létszámok jóváhagyása
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő

 

Tisztelt Társulási Tanács!
 
Czikkelyné Fodor Tünde jelen előterjesztéssel kéri a Tisztelt Társulási Tanácsot, mint az intézmény fenntartóját, hogy a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában 2014/2015- ös tanévben indítandó csoportokat és létszámokat hagyja jóvá.
 
Az intézményvezető az óvodai csoportlétszámokat a csökkenő gyermekszám miatt 0,5 csoporttal csökkentené (221 főről 206 főre csökken az átszámított létszám). Ez a változás a Margaréta Óvodát érinti, ahol ebben a nevelési évben 2 délelőtti és 2 délutáni csoport működött, ez a következő nevelési évben délelőtt 2, délután 1 csoport működtetését jelentené.
 
Az Intézményvezető Asszony kéri a Társulási Tanácsot, hogy a Kistérségi Óvoda 2014. szeptember 1. napjától 9,5 óvodai csoporttal működhessen:
 
 
Óvoda
Csoport szám
 
Létszám
Nemzeti, etnikai kisebbség
HH
HHH
SNI
BTMN
felvett létszám / férőhely
Kihasz-náltság
Csemetekert
2
 
 
 
 
 
 
46/83
55 %
Szivárvány
21
2
 
2
 
 
 
Napocska
25
1
 
3
 
 
 
Napsugár
1
22 (25)
20
 
11
3
 
25/30
83 %
Süni csoport
Margaréta
1,5
 
 
 
 
 
 
34/82
41 %
Katica csoport (csak délelőtti foglalkozásokra szervezett)
15
2
 
4
 
 
 
Mókus csoport
17 (19)
 
 
 
2
 
 
Százszorszép
4
 
 
 
 
 
 
85/108
78 %
Süni csoport
19
 
 
1
 
 
 
Nyuszi csoport
19 (22)
 
 
2
2
 
 
Maci csoport
20 (22)
1
 
1
1
 
 
Breki csoport
20 (22)
2
 
2
1
 
 
Csárdaszállás
1
15 (16)
 
 
2
1
 
16/25
64 %
Összesen:
9,5
193 (206)
 
13
7
 
 
 
 
 
Az óvodai csoportlétszámokkal kapcsolatos előírásokat a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény határozza meg a fenntartók számára:
- a törvény 83. § (2) bekezdésében határozza meg a fenntartó jogait és kötelezettségeit:
A fenntartó
d) meghatározza az adott nevelési évben indítható óvodai csoportok számát, az adott tanítási évben az iskolában indítható osztályok, a kollégiumban szervezhető csoportok számát,
 
- A törvény csoport és osztálylétszámokat meghatározó 4. melléklet előírásait kell alkalmazni az indítandó csoportok és létszámok meghatározásakor:
Intézménytípus/Oktatási forma 
Osztály- és csoportlétszámok
minimum
maximum
átlag
Óvoda
13
25
20
 
A csoportok kialakításához törvény 25 és 47. §-ai tartalmaznak előírásokat:
 
„25. § (7) 72 Az óvodai csoportok, iskolai osztályok, kollégiumi csoportok minimális, maximális és átlaglétszámát a 4. melléklet határozza meg. Az óvodai csoportra, iskolai osztályra, kollégiumi csoportra megállapított maximális létszám a nevelési év, illetőleg a tanítási év indításánál a fenntartó engedélyével legfeljebb húsz százalékkal átléphető, továbbá függetlenül az indított osztályok, csoportok számától, akkor is, ha a nevelési év, tanítási év során az új gyermek, tanuló átvétele, felvétele miatt indokolt. A minimális létszámtól csak akkor lehet eltérni, ha azt az óvodai, tanulói jogviszony nevelési, tanítási év közben történő megszűnése indokolja, továbbá szakképző iskolában akkor is, ha a képzés során tanulói jogviszony korábbi tanítási évben történő megszűnése miatt az érintett osztály, csoport létszáma a minimális létszám alá csökkent, és átszervezéssel - a tanulóra háruló aránytalan teher nélkül - nem alakítható ki a minimális létszámot elérő létszámú osztály, csoport.”
 
„47. § (7) Az enyhe értelmi fogyatékos, beszédfogyatékos vagy pszichés fejlődési zavarral küzdő sajátos nevelési igényű tanulót két gyermekként, a mozgásszervi, érzékszervi, középsúlyos értelmi fogyatékos, autizmus spektrum zavarral küzdő vagy halmozottan fogyatékos gyermeket, tanulót három gyermekként kell figyelembe venni az óvodai csoport, iskolai osztály, kollégiumi csoport létszámának számításánál, ha nevelés-oktatásuk a többi gyermekkel, tanulóval együtt történik.”
 
Az intézményvezető asszony által kialakított csoportlétszámok megfelelnek a törvényi előírásoknak:
- a csoportlétszámok minden esetben meghaladják a minimum létszámot,
- három csoport nem éri el az átlaglétszámot. Kettő csoport a Margaréta óvodánál, itt a kisebb létszámú csoport csak délelőtti foglalkozásokra szervezett, gyakorlatilag 0,5 csoport. Azonban a két csoport összevonására nincs lehetőség, mert az így kialakított csoport túllépné a maximális létszámon felüli a fenntartó által engedélyezhető 20 %-os létszámot is (30 fő). Egy csoport a Százszorszép óvodánál sem éri el az átlaglétszámot, a beíratott gyermekek létszáma ennél a tagóvodánál lehetővé tenné a három óvodai csoport indítását. Ebben az esetben a fenntartónak mindhárom csoportnál engedélyeznie kellene a maximális csoportlétszám túllépését (28 fő/ csoport). A három nagy létszámú csoport indításakor meg van annak a veszélye, hogy a későbbiekben még beiratkozó gyermekek száma miatt a csoportok meghaladják a fenntartó által engedélyezhető csoportlétszám túllépést (30 fő/csoport)
- egy csoportlétszám sem haladja meg a törvényileg meghatározott maximális csoportlétszámot.
Az intézményvezetője a 2014/2015-ös nevelési évben az alábbi személyi változásokat tartja indokoltnak a beiratkozott gyermeklétszám és a csoportszámok csökkenése következtében:
 
2013. szeptember 1. napjától az intézmény engedélyezett álláshelyeinek számát a Társulási Tanács 33 főben határozta meg:
-         20 fő óvodapedagógus
-         10 fő dajka
-         1 fő óvodatitkár
-         1 fő pedagógiai asszisztens
-         1 fő karbantartó
az alábbi táblázatban mutatjuk be a változásokat:
 
 
2013. 09.01
2014. 09.01
Változás oka
Óvodapedagógus
 
19 fő – 10 csoport
Állami finansz.
18 fő – 9,5 csoport
Állami finansz.
Az intézményvezető helyettes szeptembertől nem látna el óvodapedagógusi feladatokat, hanem az intézményvezető-helyettesi feladatok mellett az összes tagóvodában elvégezné a gyermekek gyógypedagógiai fejlesztését.
Intézményvezető helyettes
1 fő –
önk finansz
intézményvezető
1 fő
Önk. Finansz.
1 fő
Önk. finansz.
Engedélyzett pedagógus létszám
20 fő (ebből 1 fő önkormányzati finanszírozású)
20 fő (ebből 2 fő önkormányzati finanszírozású)
 
--
Technikai dolgozók
Dajka
 
 
 
10 fő – 10 csoport
(2 fő négy órában látja el a feladatot)
Állami finansz.
10 fő – 9,5 csoport
(2 fő négy órában látja el a feladatot)
Állami finansz.
--
Engedélyezett létszám
10 fő
Állami finansz.
10 fő
Állami finansz.
--
Pedagógai asszisztens
1 fő
Állami finansz.
1 fő
Állami finansz.
A köznevelési törvény értelmében 2013. szeptemberétől finanszírozza az állam.
Engedélyezett létszám
1 fő
Állami finansz.
1 fő
Állami finansz.
óvodatitkár
1 fő
Állami finansz.
1 fő
Állami finansz.
A köznevelési törvény értelmében 2013. szeptemberétől finanszírozza az állam.
Engedélyezett létszám
1 fő
Állami finansz.
1 fő
Állami finansz.
Karbantartó
 
1 fő
1 fő
 
-----
 
 
Engedélyezett létszám
1 fő
Önk. Finansz
1 fő
Önk. Finansz
 
Összességében az intézmény engedélyezett álláshelyeinek száma nem változik, a csoport és gyermeklétszám csökkenéséből adódóan felszabaduló munkaerőt a feladatok átrendezésével, belső átszervezésével használja fel az intézményvezető. Ez a belső átszervezés az eddig a dologi kiadások terhére biztosított SNI és BTMN gyermekek fejlesztését biztosító tevékenységeket érinti. Külön normatíva a különleges gondozás ellátására nem áll rendelkezésre, az intézményeknek azonban ezt kötelezően biztosítania kell, ezt eddig a dologi kiadások terhére biztosította az intézmény:
 
 
2013/2014
2014/2015
BTMN gyermekek fejlesztése
Külsős óraadó
Saját óvodapedagógussal, látja el, aki megszerzi a tevékenység végzéséhez szükséges szakképesítést. Tanévenként 576.000.-Ft-tal csökken az intézmény dologi kiadása
Logopédiai fejlesztés
Külsős óraadó
Külsős óraadó – logopédus alkalmazására nem ad lehetőséget a finanszírozás
Gyógypedagógiai feladat ellátása
Külsős óraadó – endrődi tagóvoda
Saját óvodapedagógus (intézményvezető helyettes) – gyomai tagóvoda
Az összes tagóvodában saját óvodapedagógussal látja el a feladatot (intézményvezető- helyettes) Tanévenként 350.000.-Ft-tal csökken az intézmény dologi kiadása
 
A tervezett csoportszámok és a gyermeklétszám hatása az intézmény működtetésére:
 
Az intézmény 2014. évre elkészített költségvetéséhez képest a finanszírozás magasabb. A költségvetés elkészítésekor 175 gyermekkel számoltak. A költségvetési rendeletben rögzítésre került, hogy 2014. július 1. napjától az intézmény 1 fő pedagógus és 1 fő dajka létszámleépítését hajtja végre a várható 1 csoportszám csökkenés miatt.
Az állami normatíva igénylésekor az első nyolc hónapra 198 beiratkozott gyermeket (átszámított létszám: 214 fő), 2014. szeptemberétől 192 gyermeket (átszámított létszám: 205 fő) tudtak figyelembe venni. 2014. május 26-i állapot szerint az intézménybe beíratott gyermekek száma 193 fő (átszámítva 206 fő).
 
A csoportszámok kialakításánál két lehetősége van a fenntartónak:
- elfogadja az intézményvezető által beterjesztett 9,5 csoport indítását, vagy
- a Százszorszép Óvodában a 4 csoport helyett 3 nagy létszámú csoport indítását engedélyezi.
 
Az intézmény finanszírozása a jelenleg beíratott gyermekek létszáma alapján az intézményvezető által javasolt 9,5 csoport indításával nem igényel önkormányzati támogatást. Az intézményvezető nyilatkozata szerint ez a gyermek és csoportlétszám lehetővé teszi azt, hogy az intézmény működtetése 2014. szeptemberétől 2015. szeptemberéig önkormányzati támogatás nélkül valósulhasson meg.
 
Az intézmény széttagoltsága és a gyermeklétszám folyamatos csökkenése miatt azonban a jövőre nézve arra kell törekedni, hogy az egyes csoportok elérjék a maximális csoportlétszámot. A jövő évi óvodai beiratkozásnál a fenntartónak meg kell határoznia, hogy mely tagóvodában hány csoport indulhat 2015. szeptemberétől (pl. a Margaréta Óvoda csak 1 csoportot indíthat, így a Százszorszép Óvodában magasabb csoportlétszámokkal indíthatóak a csoportok). A tavalyi és idei szeptemberi csoportlétszámok ismeretében elmondható, hogy a gyermekek létszámának folyamatos csökkenése előrevetíti a Margaréta Óvoda megszűnését, a Százszorszép Óvodába való beolvadását. Természetesen a döntésnél figyelembe kell venni az adott évben óvodáskorú gyermekek létszámát, tekintettel arra, hogy 2015. szeptemberétől 3 évtől kötelező az óvodába járás.
 
Összegezve az intézmény jelenlegi finanszírozása, a gyermeklétszám és az óvoda széttagoltsága indokolja a 9,5 csoport indítását.
 
Törvényességi szempontból megvizsgálva a csoportszámok elfogadását illetve a csoportlétszámok engedélyezését javaslom.
 
A 9,5 csoport indítása következtében sem pedagógus, sem dajka létszámcsökkentésére nem kerül sor, elfogadva az intézményvezető belső átszervezési javaslatait, mely a dologi kiadások csökkentését vonja maga után.
 
Kérem a Tisztelt Társulási Tanácsot, szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és azt a határozati javaslatok szerint elfogadni.

 


1. döntési javaslat

"Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvodában a 2014/2015- es tanévben indítandó csoportok és létszámok jóváhagyása "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint fenntartó a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdése alapján a 2014/2015-ös nevelési évben a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézményben az alábbi csoportszámok indítását engedélyezi:
 
Óvoda
Gyermek és csoportszám
Százszorszép
78 (85)fő/ 4 csoport
Csemetekert
46 (46)fő/ 2 csoport
Napsugár
22 (25)fő/ 1 csoport
Margaréta
32 (34)fő/ 1,5 csoport
Gyomaendrőd:
178 (190) fő/ 8,5 csoport
Csárdaszállás
15 (16) fő/ 1 csoport
Összesen:
193 (206)/ 9,5 csoport
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"2014. szeptemberétől engedélyezett álláshelyek meghatározása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda fenntartója 2014. szeptember 1. napjától az intézmény engedélyezett álláshelyeinek számát 33 főben határozza meg:
-         20 fő óvodapedagógus
-         9,5 fő dajka (9 fő 8 órás, 1 fő 4 órás)
-         1 fő óvodatitkár
-         1 fő pedagógiai asszisztens
-         1 fő karbantartó
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe