1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2016. június 2-i ülésére

Tárgy:   Térségi Szociális Gondozási Központ szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatainak módosítása, az Alapellátás körébe tartozó szolgáltatások Szakmai Programjának, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadása
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva, Mraucsik Lajosné önkormányzati intézmény vezető
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Társulási Tanács!

Mraucsik Lajosné a Térségi Szociális Gondozási Központ intézményvezetője a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 2015. évi módosításai következtében szükségesnek tartja a szolgáltatói nyilvántartásba történt adatok (működési engedély) módosítását, ezért az alábbi kérésekkel fordul a Tisztelt Fenntartóhoz (a kérelem teljes terjedelmében az előterjesztés mellékletét képezi):
1.
A 369/2013. (X.24.) Korm. rendelet – a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági nyilvántartásáról és ellenőrzéséről- 28.§ (1) bek. g) pontjában foglaltak értelmében a fenntartónak a házi segítségnyújtás esetén  az ellátottak számának tartós csökkenése miatt működési engedély módosítás iránt kérelmet kell előterjesztenie. A szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatok tényekhez történő igazítása, valamint a jogszabályi elvárásnak való megfelelés érdekében kéri a fenntartót, hogy szíveskedjen az engedélyező hatóság felé a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatok 90 főről 70 főre történő módosítását kérelmezni.
2.
Az Intézményben a Nagylaposon működő idősek nappali ellátását végző 4. számú Idősek Klubjának 30 főre van működései engedélye. A településrészen lakó idősek száma évről évre csökken, így a nappali ellátást igénybe vevők száma is évről évre csökken. A működési engedély módosítása a folyamatosan csökkenő ellátotti létszám miatt a továbbiakban nem kerülhető el.
A jogszabályi elvárásokkal ellentétben a személyi feltételeket jelenleg nem a működési engedélyben meghatározott ellátotti létszámnak megfelelően biztosítjuk, mivel az ellátást igénybe vevők létszáma azt nem indokolja. (viszont a szakmai ellenőrzést végző hatóság a működési engedélyben meghatározottak szerint kéri azt) A rendelkezésre álló létszám elegendő 15 fő ellátott hét öt napján történő ellátásához.
3.
Az 5. számú Idősek Klubja vonatkozásában is szükséges a szolgáltatói nyilvántartásba történt adatok módosítása, ellátható személyek számának csökkentése iránti intézkedést tenni, tekintettel arra, hogy a nappali ellátást végző klub kihasználtsága az elmúlt öt év átlagában 86,4 % ami átlagosan 43 fő klubtagot jelent. A klub 50 fő ellátására engedélyezett. A személyi feltételeket mindenkor a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatokhoz kell biztosítanunk. A rendelkezésre álló személyi feltételek 44 fő ellátott heti hat napon történő ellátásához elegendőek.
A tényleges igénylői létszám, valamint a jogszabályi elvárásokkal való összhang megteremtése érdekében az intézményvezető kéri a fenntartót, hogy
  • a 4. sz. Idősek Klubja Gyomaendrőd Mester u. 19. szám alatti idősek nappali ellátását végző egység működési engedélyében az ellátható személyek számának 30 főről 15 főre történő módosítása, valamint
  • a Gyomaendrőd Blaha Lujza u. 2-6. sz. alatt működő 5.számú Idősek Klubja működési engedélyében az ellátható személyek számának 50 főről 44 főre történő módosítása
iránti a kérelmet szíveskedjen az illetékes hatóság elé terjeszteni.
Előzőekben kért intézkedésekkel az intézmény megfelel a szakmai jogszabályok elvárásainak.
Az intézkedés az intézmény költségvetési gazdálkodásában nem okoz változást, mivel a működési engedélyek módosítása után ellátható létszám az elmúlt időszakban mért adatokhoz van igazítva. 2016. évben - az elmúlt év tényadatait alapul véve - egyik ellátási formánál sem terveztünk 100%-os igénybevétellel, tehát normatíva kiesése az intézménynek az intézkedés kapcsán nem keletkezik.
4.
A jogszabályi változásokat követve az intézményvezető elkészítette az alapszolgáltatások egységes szerkezetbe foglalt szakmai programjainak, továbbá az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának aktualizálását. A dokumentumokban a szükséges változtatásokat elvégezte, az SzMSz-t a Család és gyermekjóléti Központ és a házi segítségnyújtás új munkaköreivel kiegészítette.
Kérem a Társulási Tanácsot az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslatok elfogadására.
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    A Bizottság megtárgyalta az előterjesztést, annak határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Társulás számára.
 
1. döntési javaslat

"Térségi Szociális Gondozási Központ szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatainak módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Térségi Szociális Gondozási Központ fenntartója a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92/K. § (2) bekezdése alapján a szolgáltatói nyilvántartásba történő adatmódosítás iránti kérelmet terjeszt elő Békés Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalánál
  • a házi segítségnyújtás szolgáltatói nyilvántartásban bejegyzett adatok: az ellátható létszám 90 főről 70 főre történő módosítása,
  • a 4. sz. Idősek Klubja 5502 Gyomaendrőd Mester u. 19. szám alatt idősek nappali ellátását végző egység szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatok:a férőhely 30 főről 15 főre történő módosítása,
  • a Gyomaendrőd Blaha Lujza u. 2-6. sz. alatt idősek nappali ellátását végző egység szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatok:a férőhely 50 főről 44 főre történő módosítása okán.
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Térségi Szociális Gondozási Központ Alapellátás körébe tartozó szolgáltatások Szakmai Programjának, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint a Térségi Szociális Gondozási Központ fenntartója a szociális ellátásokról és szociális igazgatásról szóló 1993. évi III. törvény 92/B. (1) bekezdés c) pontja alapján jóváhagyja a határozat mellékletét képező, az Alapellátás körébe tartozó szolgáltatások Szakmai Programját, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatot. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe