2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás
2018. április 26-i ülésére

Tárgy:   Összefoglaló jelentés a 2017. évben végzett belső ellenőrzésekről
Készítette:   Tóthné Gál Julianna
Előterjesztő:   Toldi Balázs elnök

Tisztelt Társulási Tanács!
 
A belső ellenőrzés független, tanácsadó tevékenység, amelynek az a célja, hogy az ellenőrzött szervezet működését fejlessze és eredményességét növelje, az ellenőrzött szervezet céljai elérése érdekében rendszer szemléletű megközelítéssel és módszeresen értékeli, illetve fejleszti az ellenőrzött szervezet irányítási és belső kontrollrendszerének hatékonyságát.
 
A belső ellenőrzés külső erőforrás bevonásával került megvalósításra polgári jogi szerződés keretében foglalkoztatott belső ellenőr által.
 
A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 49.§ (3a) pontjában foglaltak alapján a 2017. évben elvégzett belső ellenőrzésről készült összefoglaló jelentést a belső ellenőr elkészítette, mely jelen előterjesztés mellékleteként kerül a Társulási Tanács elé.
 
Az éves összefoglaló jelentés célja, hogy átfogó képet nyújtson a Társulási Tanács részére a tárgyévi független belső ellenőrzési tevékenység végrehajtásáról, a megállapításokról, a javaslatok hasznosításáról, az esetleges szükséges intézkedési tervről, valamint ezek nyomon követéséről.
 
A 2017. évi belső ellenőrzések végrehajtására az éves ellenőrzési terv alapján került sor mely a megbízási szerződés alapján magába foglalta Gyomaendrőd Város Önkormányzatának, Csárdaszállás Község Önkormányzatának, Hunya Község Önkormányzatának, a Közös Önkormányzati Hivatalnak és a Gyomaendrőd, Csárdaszállás Hunya Települési Önkormányzati Társulásnak a működésével kapcsolatos ellenőrzéseket.
 
A 2017. évben az ellenőrzési terv alapján a társulásnál 1 db ellenőrzés valósult meg, mely a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézménynél történt. A belső kontrollrendszer működése szempontjából magas kockázatot jelentő intézkedésre nem került sor. Az ellenőrzött területeken a vezető megtette a reagálását a belső ellenőrzési jelentésre, melyben a megállapításokkal egyetért, a javaslatokat beépítette a vezetői munkájába.
 
A „Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Kistérségi Óvoda működésével kapcsolatos ellenőrzés” megállapításai között szerepel, hogy a jogszabályban meghatározott nevelési szervezési paraméterek szerint a férőhelyek és a tényleges létszám alapján, Gyomaendrődön három óvoda 7 csoporttal is el tudta volna látni a feladatot. Egy telephely további működtetése további gazdaságossági számításokat igényel. Javaslatot tesz, hogy „A gyermeklétszám, a férőhely és a köznevelési törvény együttes értelmezése lehetőséget ad arra, hogy a Gyomaendrőd településrészen a jelenlegi gyermeklétszám ismeretében egy csoporttal kevesebb csoport legyen, tekintettel az óvodák területi elhelyezkedésére.”
 
A vizsgált időszakot követően a gyermeklétszámban növekedés történt, így a nevelési szervezési paraméterek kedvezőbb alakulása miatt magasabb összegű állami támogatásra jogosult önkormányzatunk. A magasabb gyermeklétszám nem teszi szükségessé a csoport összevonást.
 
A 2017. évi ellenőrzések során tett megállapítások, javaslatok segítséget nyújtottak az önkormányzat, a társulás és az ellenőrzött intézmények vezetőinek abban, hogy melyek azok a területek, amelyekre vonatkozóan a működést fokozottabb figyelemmel kell kísérni, és melyek azok a területek, amelyek megfelelően működnek.
 
Kérem a Társulási Tanácsot, hogy az előterjesztésben foglaltakat megtárgyalni, javaslatával, véleményével, észrevételével kiegészíteni, és a 2017. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentést elfogadni szíveskedjen. 

Döntési javaslat

"Összefoglaló jelentés a 2017. évben végzett belső ellenőrzésekről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa elfogadja a 2017. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentést. 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe