8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2018. február 12-i ülésére

Tárgy:   Tájékoztató a Fonyód, Turul utcában lévő un. Üdülőfalu területének használatáról, valamint a Dél-Balatoni vasút beruházással kapcsolatos feladatokról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Képviselői kérésre az előterjesztéshez csatolom a Fonyód, Turul utcában lévő un. Üdülőfalu területével kapcsolatos megállapodást, valamint annak módosítását. Továbbá a területre behordott anyagokról kapott iratokat, bizonylatokat.

 

Továbbá tájékoztatást adok a Dél-Balatoni vasútberuházással kapcsolatos 2017. évi történésekről, illetve a 2018. évre tervezett feladatokról.

 

A vasútberuházással a 2017. évben kettő téma került leginkább a figyelem középpontjába:

1. A Magaspart alatt lévő partvédőmű-töltés-sétány elkészítése. Ezzel kapcsolatban készített előterjesztéseket a Képviselő-testület több alkalommal is tárgyalta. Az egyeztetések eredményeként készülhetett el az egyedi panorámát nyújtó partvédőmű, amelynek tetejét sikerült olyan módon kialakíttatni a kivitelezővel, hogy sétány funkcióra is alkalmas.

A partvédőmű át fog kerülni az önkormányzathoz üzemeltetésre, várhatóan még a 2018. évben.

Az üzemeltetésre való átadást követően az önkormányzatnak kerítéssel kell elválasztania a vasúti üzemterületet a közforgalom elől el nem zárt területtől.

 

2. A Magaspart alatti zajvédő fal ügye. A 2017. év elején, a kivitelezőtől kapott tervanyagban a Magaspart alatti zajvédő fal tervei nem szerepeltek. Ugyanakkor tény, hogy a 2012-ben lefolytatott környezetvédelmi eljárás során – amelyre a jegyzőnek környezetvédelmi és természetvédelmi szempontokból volt lehetősége nyilatkozni – a megadott szelvényszámok szerepeltek, mint építendő zajvédő fal hely.

A 2017. év őszén tett intézkedések hatására – polgármesteri és alpolgármesteri egyeztetések államtitkárokkal, NIF Zrt vezérigazgatójával – a fal építése megállt, és olyan ígéretet kaptunk, hogy nem is fog folytatódni.

 

Továbbá eredményként sikerült elérni az alábbiakat:

-          Zajvédőfal színezésének módját, valamint elfogadta a kivitelező, hogy a városközpontban legyen egy „FONYÓD” felírat. Ez várhatóan március végéig kihelyezésre is kerül.

-          Plusz gyalogos átjáró épül a Fonyód, Fiumei utcánál. Az engedélyekkel már rendelkezik a beruházó.

-          A városközpontban lévő vasútállomásnál az 1-es vágány fölé is épült perontető.

-          Több, mint 15.000 m3 töltési anyag beszállítása a Fonyód, Piac mellett lévő 10243 hrsz-ú ingatlanra.

-          Szintén az Üdülőfalu használatával kapcsolatban a kivitelező a Fonyód, Hun utca Árpád utcától nyugatra eső részéhez beszállított útalapként 600 m3 követ. A munkák még nem készültek el teljes mértékben, de látható, hogy a korábbi földes – sáros - gödrös úthoz képest egy jól járható út került kialakításra.

-          A 4-5 évvel ezelőtti egyeztetéseken kérdésként felmerült a részünkről, hogy a Kaposvár felé vezető vasút miért olyan lassú. Válaszukban a szakemberek a sínek állapotára hivatkoztak. Ekkor felvetettük, hogy a Balaton déli részén felszedett síneket nem lehetne-e a kaposvári felé vasúti vonalra letenni. Ezt a javaslatot elfogadta a kivitelező, amelynek eredményeképpen több, mint 20 perccel rövidebb lett a menetidő Kaposvár és Fonyód között.

-          A strand utcai átjáró olyan módon került kialakításra, hogy az egy gyalogosátkelő hellyel folytatható legyen.

-          Ugyan nem az önkormányzat területe a vasút melletti terület Alsóbélatelepen, de miután a MÁV nem gondoskodik, hogy a területe a város más részeihez hasonló minőségben legyen karbantartva, ezért a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési N. Kft kezeli a területet. A terület minél egyszerűbb (traktorral való) gondozása érdekében a vasút melletti területről a kivitelező eltávolította az évek során kivágott növényzet maradékait (tuskók, bokrok, stb) és egy járható felület kialakítása van folyamatban.

 

2018. évben a következő munkákat kell elvégezni:

- Városi strandnál lévő kettő átjáró elkészítése, befejezése. A nyomvonalak már kijelölésre kerültek, a keleti oldalon a gyalogos lejáró burkolása és az ahhoz tartozó támfal elkészült. (Ezen átjárók esetében az eredeti, engedélyezett tervek módosítására volt szükség, mivel a tervezők eredetileg nem vették figyelembe az önkormányzat által tervezett sétány nyomvonalát.)

- Utak felújítása (Fürdő utca, József Attila utca, Turul utca)

- Üdülőfalu területének visszaadása, a terület lerendezése, a használt és feltöltött területek szintbe egyengetése,

- Fürdő utcai csapadékvíz elvezető kiépítése

- Vízirendőrség mellett lévő faházaknál zajvédőfal kiépítése

- Terület kisajátítások, vásárlások (Fürdő utca egy része, IX. vágány területe, partvédőmű stb.)

- Fiuemi utcai átjáró kiépítése,

- Endresz utcai átjárók befejezése,

- Városközpontban lévő vasútállomás befejezése (aluljáró, burkolatok, kerítés, zajvédőfal)

- Tárgyalunk a Hun utca másik részéhez alaptesthez kövek szállításáról,

 

 

A piac mögötti területen tárolt anyagokkal kapcsolatban környezetvédelmi hatósági eljárást kezdeményeztek, de az eljárás megszüntetésre került, mivel minősített anyagok kerültek elhelyezésre a területen.


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Tájékoztató a Fonyód, Turul utcában lévő un. Üdülőfalu területének használatáról, valamint a Dél-Balatoni vasút beruházással kapcsolatos feladatokról "

Tervezett döntéstípus: tájékoztató
Tervezett ágazati besorolás: fejlesztési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete tudomásul veszi a Fonyód, Turul utcában lévő un. Üdülőfalu területének használatáról, valamint a Dél-Balatoni vasút beruházással kapcsolatos feladatokról szóló tájékoztatót.
Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe