3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Humán Bizottság
2018. április 24-i ülésére

Tárgy:   Átfogó értékelés az önkormányzat 2017. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról.
Készítette:   Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna
Előterjesztő:   Nagy Brigitta aljegyző
Véleményező bizottság:  

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 96. § (6) bekezdése értelmében a települési önkormányzat a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról minden év május 31-ig - a külön jogszabályban meghatározott tartalommal – átfogó értékelést készít, amelyet a Képviselő-testület megtárgyal.

Az értékelést a Képviselő-testület általi megtárgyalását követően meg kell küldeni a Somogy Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámügyi Osztálya részére.

A gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997.(IX.10.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Gyer.) 170/A. §-a alapján az átfogó értékelés tartalmi követelményeit a Gyer. 10. számú melléklete tartalmazza.

A Gyer. 10. számú melléklete az I. pontban foglalja össze az értékelés elkészítéséhez szükséges tartalmi követelményeket:

  1. A település demográfiai mutatói, különös tekintettel a 0-18 éves korosztály adataira.

  2. Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli, természetbeni ellátások biztosítása:

  - a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők száma, kérelmezőkre vonatkozó általánosítható adatok, elutasítások száma, főbb okai,         
       
  önkormányzatot terhelő kiadás nagysága,

  - egyéb, a Gyvt.-ben nem szabályozott pénzbeli vagy természetbeni juttatásokra vonatkozó adatok,

  - gyermekétkeztetés megoldásának módjai, kedvezményben részesülőkre vonatkozó statisztikai adatok.

  3. Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátások bemutatása:

  - gyermekjóléti szolgáltatás biztosításának módja, működésének tapasztalata (alapellátásban részesülők száma, gyermekek veszélyeztetettségének okai, válsághelyzetben levő várandós anyák gondozása, családjából kiemelt gyermek szüleinek gondozása, jelzőrendszer tagjaival való együttműködés tapasztalatai),

  - gyermekek napközbeni ellátásának, gyermekek átmeneti gondozásának biztosítása, ezen ellátások igénybevétele, s az ezzel összefüggő tapasztalatok.

  4-5. (hatályon kívül helyezve)

  6. A felügyeleti szervek által gyámhatósági, gyermekvédelmi területen végzett szakmai ellenőrzések tapasztalatainak, továbbá a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató tevékenységet végzők ellenőrzésének alkalmával tett megállapítások bemutatása.

 7. Jövőre vonatkozó javaslatok, célok meghatározása a Gyvt. előírásai alapján (milyen ellátásokra és intézményekre lenne szükség a problémák hatékonyabb kezelése érdekében, gyermekvédelmi prevenciós elképzelések).

 8. A bűnmegelőzési program főbb pontjainak bemutatása (amennyiben a településen készült ilyen program), valamint a gyermekkorú és a fiatalkorú bűnelkövetők számának az általuk elkövetett bűncselekmények számának, a bűnelkövetés okainak bemutatása.

  9. A települési önkormányzat és a civil szervezetek közötti együttműködés keretében milyen feladatok, szolgáltatások ellátásában vesznek részt civil szervezetek (alapellátás, szakellátás, szabadidős programok, drogprevenció stb.).

 


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság   A Humán bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Átfogó értékelés az önkormányzat 2017. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról. "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: egészségügyi, sport, szociális kérdések
A Humán Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Fonyód Város Önkormányzat 2017. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló átfogó értékelést – az előterjesztés melléklete szerinti tartalommal – elfogadja.

Felkéri a jegyzőt, hogy az értékelést a Somogy Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztályának küldje meg.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2018. 05. 31.
Felelős: Nagy Brigitta
Hivatali felelős: Dr. Hengerné Keresztény Zsuzsanna

« Vissza
Vissza a főmenübe