3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2018. július 31-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód város településrendezési eszközeinek 4. számú módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetési szakaszának lezáráshoz
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A településrendezési eszközök 4. számú módosítása tervezetének partnerségi egyeztetésére Fonyód Város Önkormányzata 2018. július 3-án lakossági fórumot hívott össze.  Az eseti partnerek a fórumot megelőző 8 nappal megkapták a véleményezési anyagot, ill. a partnerek tájékoztatása a helyben szokásos módokon megtörtént (hirdetmény, önkormányzati honlap). A véleményezési anyagra egyedül a MÁV Zrt jelzett vissza, aki kifogást nem emelt a szabályozási terv módosításával kapcsolatban. A lakossági fórumon a 8243/11 hrsz-ú ingatlan tulajdonosának képviselője jelent meg, aki jelezte, hogy a kisajátítás a telek beépíthetőségének csökkenésével járt, ezért az övezetre vonatkozó előírások módosítását kéri az építménymagasság vonatkozásában. Kérelmét a lakossági fórumot követő 8 napon belül írásban nyújtotta be, melyben a telekre vonatkozó építménymagasság 7,5 méterre történő módosítását kérte, igazodva a szomszédos telektömbökben már kialakult építmény magasságokhoz. (A lakossági fórum jegzőkönyve és a kérelem másolata szerepeltetésre kerül a végső szakmai véleményezési anyagban.) Az eseti partner kérelmét a településtervező az Állami Főépítésszel július 13-án egyeztette, a megbeszélés az alábbi eredménnyel zárult: Az építménymagasság 4,5 méterről 7,5 méterre történő emelése nem javasolt, azonban a vasúti pályatest közelségére és a telek beépíthetőségének csökkenésére való tekintettel az előkert mérete a hatályos terv szerinti 5 méterről akár 0 méterre csökkenthető, azaz a telektömbben előkertet nem kell tartani. Javaslom, hogy az előkert 3 méterben legyen meghatározva, mivel 2 méter kerül kisajátításra a vasút részére, így az 5 méteres előkert helyett a 3 méter megállapítása esetén ez irányú beépítési lehetőségek nem sérülnek. A képviselő-testület a fentiek ismeretében hozza meg döntését, amely a végső szakmai véleményezési anyagban kerül szerepeltetésre.

 

Az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005 (I.11.) Korm. rendelet 1.§ (3) bekezdésének a) pontja alapján a várható környezeti hatásuk jelentőségének eseti meghatározása alapján dönthető el a környezeti vizsgálat szükségessége a település egy részére készülő szabályozási tervnél, illetve helyi építési szabályzatnál, továbbá olyan más, a (2) bekezdés b) pontjába tartozó tervnél, illetve programnál, amely helyi szinten kis terület használatát határozza meg. Balatonaliga – Balatonszentgyörgy és Kaposvár – Fonyód vasút vonalszakaszok környezetvédelmi engedéllyel rendelkeznek. A környezetvédelmi engedélyek ismeretében az önkormányzat úgy dönt, hogy a módosításnak jelentős környezeti hatása nincsen, környezeti vizsgálat lefolytatása nem szükséges. Döntését a végső szakmai véleményezési anyagban szerepelteti.

 

A partnerségi egyeztetési szakasz során egyéb vélemény, észrevétel nem érkezett, az egyeztetési szakasz a fentiek alapján lezártnak tekinthető, ezért az önkormányzat képviselő-testülete az egyeztetési szakaszt határozatával lezárja és megbízza a tervezőt a végső szakmai véleményezési anyag elkészítésével. Erről szóló döntését a végső szakmai véleményezési anyagban szerepelteti.

 

Melléklet:

1. számú melléklet: MÁV Zrt tájékoztatása

2. számú melléklet: Lakossági fórum jegyzőkönyve

3. számú melléklet: Lakossági megkeresés

4. számú melléklet: Partnerségi egyeztetési anyag


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód város településrendezési eszközeinek 4. számú módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetési szakaszának lezáráshoz"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: vagyongazdálkodási kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1.   

1.   1. Fonyód Város településrendezési eszközei 4. számú módosításának partnerségi egyeztetési szakasza során a beruházó megküldte Balatonaliga – Balatonszentgyörgy és Kaposvár – Fonyód vasút vonalszakaszok környezetvédelmi engedélyének határozatát.

A környezetvédelmi engedélyek alapján Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a módosításokhoz nem tartja szükségesnek környezeti vizsgálat lefolytatását.


2. Fonyód Város településrendezési eszközei 4. számú módosításának partnerségi egyeztetését az önkormányzat lefolytatta. Az eljárás részeként tartott lakossági fórumon a 8243/11 hrsz-ú ingatlan tulajdonosának képviselője jelent meg, aki a fórumot követő 8 napon belül írásban fogalmazta meg kérését az önkormányzat felé. (A lakossági fórumról készült jegyzőkönyv és a kérelem az előterjesztés 1. mellékletét képezi.)

A 8243/11 hrsz-ú ingatlan telektömbjére vonatkozó 4,5 méter maximális építménymagasság 7,5 méterre történő emelését Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nem támogatja, azonban a telek beépíthetőség mértékének visszaállítása érdekében, figyelemmel a vasúti pályatest közelségére úgy dönt, hogy a telektömb területén 3 méter előkertet kell tartani. Az előírás a helyi építési szabályrendeletben kerül szerepeltetésre.

Egyéb vélemény, észrevétel a partnerségi egyeztetés során nem érkezett.


3.
A fentiek alapján Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete lezártnak tekinti településrendezési eszközei 4. számú módosításának partnerségi véleményezési szakaszát és javasolja a végső szakmai véleményezési szakasz megkezdését, továbbá felhatalmazza az ARKER STÚDIÓ Kft-t a végső szakmai véleményezési dokumentáció elkészítésére.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe