2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2019. március 25-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód város településrendezési eszközeinek (Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának, Szabályozási Tervének) 7. számú módosításáról
Készítette:   Kovács Péter irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Fonyód város településrendezési eszközei (településfejlesztési koncepció, településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat, szabályozási terv) 2010 éven lettek elfogadva.

Az elmúlt időszakban az alábbi módosítási igények merültek fel:

 

  1. Fonyód, Csisztai út mellett lévő 7749/1 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó településrendezési eszköz előírások végrehajtásával, a rendezési terven jelölt utak mellett olyan kisméretű területek alakulnának ki, amelyek a rendezési terv előírásai szerint nem alakíthatók ki. Azonban az ingatlanon való építkezéshez szükséges, hogy az építési hely kialakításra kerüljön.

Mindezek miatt az ügyfél kéri, hogy mind a két útterület az ingatlan telekhatárára kerüljön kiszabályozásra, annak érdekében, hogy az ingatlanon a telekalakítás elvégezhető legyen.

(1.    számú melléklet)

 

  1. A Fonyód, Sándor utca 7227/4 hrsz-ú ingatlan jelenleg közlekedési terültként van a rendezési tervben szabályozva. A területtel határos ingatlan tulajdonosa kezdeményezte, hogy a 7227/4 hrsz-ú ingatlan kerüljön át a lakóövezeti rendeltetésbe, figyelembe véve a szomszédos ingatlanok kialakítását.

(2.    számú melléklet) 

 

  1. A Fonyód, 8243/11 hrsz-ú ingatlan tulajdonosa kezdeményezte, hogy az ingatlanra kiszabályozott 4,5 méter építménymagasságot módosítsa a Képviselő-testület 7,5 méterre. A Városi Főépítész nem javasolja az építménymagasság növelését. A módosítással nem csak egy ingatlan építménymagasságához nyúlna hozzá az önkormányzat, hanem egy olyan blokkéhoz, amely a Vitorlás utcában lévő kerékpárút és a Balaton között terül el. Ezzel a Balatonra való rálátás is csökkenne.

(3.    számú melléklet)

 

  1. A Fonyód, 8913/2 hrsz-ú ingatlan tulajdonosa kezdeményezte, hogy a területre vonatkozó szabályozási előírásokat egységesítse a Képviselő-testület. Jelenleg az ingatlan egy része településközponti vegyes területi besorolásban van, a másik része pedig üdülőövezetben. A tulajdonos kezdeményezi, hogy az egész ingatlan településközponti vegyes területi besorolásba kerüljön át. 

Ez a módosítási igény egy korábbi csomagban már szerepelt, azonban a tervezési szerződés nem jött létre, így nem tudott megvalósulni.

(4.    számú melléklet)

 

  1. Fonyód, Előd utca és Álmos utca környéke üdülőövezetben szerepel a rendezési tervben, amely megfelel a magasabb szintű, Fonyód Vízpart-rehabilitációs Tanulmánytervéről szóló 41/2004. (XII.30.) TNM rendelet előírásainak. Az ügyfél kéri, hogy a terület besorolását módosítsuk lakóterületi övezetre módosítsa az önkormányzat. Azonban ez ellentétes lenne a magasabb szintű jogszabállyal, így nem javaslom a Képviselő-testületnek.

(5. számú melléklet)  


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód város településrendezési eszközeinek (Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának, Szabályozási Tervének) 7. számú módosításáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: fejlesztési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1.a) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta Fonyód város Településszerkezeti Tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének módosításával kapcsolatos előterjesztést és elrendelte a településrendezési eszközök módosítását Csisztai út mellett lévő 7749/1 hrsz-ú ingatlanra vonatkozóan olyan módon, hogy a területre előírt útkialakítások az ingatlan telekhatárára kerüljenek kiszabályozva, figyelembe véve az ingatlan adottságait.

 

1.b) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megtárgyalta Fonyód város Településszerkezeti Tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének módosításával kapcsolatos előterjesztést és elrendelte a településrendezési eszközök módosítását olyan módon, hogy a Fonyód, Sándor utca 7227/4 hrsz-ú ingatlan közlekedési területből kertvárosias lakóterületi övezetbe kerüljön átsorolásra.

 

1.c) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselőtestülete megtárgyalta Fonyód város Településszerkezeti Tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének módosításával kapcsolatos előterjesztést és elrendelte a településrendezési eszközök módosítását a fonyódi 8913/2 hrsz-ú ingatlan övezeti átsorolására vonatkozóan, olyan módon az ingatlan északkeleti részén lévő közlekedési területet kivéve a fennmaradó terület településközponti vegyes övezetbe kerüljön átsorolásra. 

 

1.d) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az előzőekben felsorolt (1.a- 1.c)településrendezési eszközök módosítását az OTÉK 2012. augusztus 6.-án hatályos településrendezési tartalmi követelményeinek és jelmagyarázatának megfelelően készítteti el.

 

1.e) Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 128/2010.(VI.24.) számú határozatával jóváhagyott településfejlesztési koncepciót változatlan tartalommal hatályban tartja, mivel az előzőekben felsorolt fejlesztési elképzelések a hatályos településfejlesztési koncepcióval összhangban vannak.

 

1.f) A településrendezési eszközök teljes eljárásban kerülnek módosításra.

 

1.g)  Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a településrendezési eszközök módosításának véleményezésébe eseti partnerként az alábbi ingatlanok tulajdonosait vonja be:

- 7749/1, 8913/2 hrsz

           

A partnerségi egyeztetés szabályait a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 8/2017.(V.5.) számú önkormányzati rendelet rögzíti.

 

2)      Fonyód Város Önkormányzata megbízza a polgármestert Fonyód Város településrendezési eszközeinek módosításával kapcsolatos munkálatok elvégzéséhez szükséges szerződések megkötésével olyan módon, hogy az 1.a) - 1.c), pontok esetében a kérelmező partnerek fizetik meg a vonatkozó módosítás költségeit.

 

  

      3)      Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete nem módosítja a Fonyód, 8243/11 ingatlanra, valamint a Fonyód, Előd utca, Álmos utca körülötti területre vonatkozó szabályozási előírásokat.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 04. 30.
Felelős: Hidvégi József
Hivatali felelős: Kovács Péter

« Vissza
Vissza a főmenübe