2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfejlesztési Bizottság
2019. június 22-i ülésére

Tárgy:   A Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. 2019. évi Fürdőhely éves üzemeltetési szabályzatának módosítása
Készítette:   Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője
Előterjesztő:   Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője
Véleményező bizottság:  

A Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft a 2019. évi Fürdőhely éves üzemeltetési szabályzatának módosítását kívánja előterjeszteni. A képviselő-testület a 117/2019. (IV.25.) számú határozatával fogadta el a 2019. évi Fürdőhely éves üzemeltetési szabályzatot.

A Sándortelepi (Panoráma) strandra vonatkozóan a szabályzat kiegészítésre került a dohányzásra vonatkozó rendelkezésekkel. A módosított szabályzatot az előterjesztés 1. sz. melléklete tartalmazza.

 

A dohányzásra vonatkozó előírásokat a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény (továbbiakban: törvény), valamint a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló 39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm.rendelet) tartalmazza.


A vonatkozó jogszabályok alapján a strand területén nem szabad dohányozni, elektromos cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközt használni:

  • a bejárattól számított 5méteres távolságon belül, ha a strand kerítéssel körülhatárolt

  • a játszótereken és a külső határvonalától számított 5 méteren belül

  • szociális helyiségek, szórakoztató-, és vendéglátó egységek bejáratától 5 méteren belül

Javasolt a dohányzóhelyeket úgy kijelölni, hogy azok a vendégek főbb közlekedési útvonalától elkülönüljenek.

 

A törvény rendelkezése értelmében a dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeket felirat vagy más egyértelmű jelzés alkalmazásával szembetűnő módon meg kell jelölni. A Korm.rendelet 11. §-a előírja, hogy a dohányzásra kijelölt helyeket a 7. mellékletben meghatározott tartalmú és formájú felirat vagy jelzés alkalmazásával kell megjelölni. A felirat vagy jelzés mérete legalább A/4-es nagyságú. A feliraton vagy jelzésen szereplő „DOHÁNYZÁSRA KIJELÖLT HELY” és „TILOS A DOHÁNYZÁS” szövegeknek piros színnel, legalább 30 pontos Helvetica Bold, az egyéb szövegrészeknek legalább 18 pontos Helvetica Bold betűmérettel kell készülniük. A Korm.rendelet által előírt feliratot az előterjesztés 2. sz. melléklete tartalmazza.


A dohányfüstmentes környezethez mindenkinek joga van, ezért a törvénymódosításának céljával összhangban fontos a nemdohányzók védelme a passzív dohányzástól, fokozottabb védelem a dohányzás egészségkárosító hatásaival szemben, különösen a gyermekek, fiatalkorúak egészséges fejlődésének megóvása érdekében.


A fentiekre és a törvény rendelkezéseire figyelemmel a Sándortelepi (Panoráma) strand területén dohányzóhely kerülne kialakításra a strand délkeleti sarkában, az illemhelytől keletre eső és felnőtt fitneszpark mögötti területen, továbbá tiltó táblákat helyeznénk ki a játszóterek környékén, melyek a nemdohányzók védelmét biztosítanák.


Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési Bizottság   A Városfejlesztési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Jogi Bizottság   A Jogi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"A Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. 2019. évi Fürdőhely éves üzemeltetési szabályzatának módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: településüzemeltetési kérdések
A Városfejlesztési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 117/2019. (IV.25.) számú határozattal elfogadott,  Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. 2019. évi Fürdőhely éves üzemeltetési szabályzatának módosítását a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 07. 01.
Felelős: Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője

« Vissza
Vissza a főmenübe