4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság
2017. június 27-i ülésére

Tárgy:   Csatlakozási szándék DAREH hulladékgazdálkodási rendszerhez
Készítette:   Szmolár Eszter
Előterjesztő:   Petneházi Bálintné polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
 
A hulladékgazdálkodással kapcsolatos, 2013. évben indult átalakítási folyamat a vége felé közeledik, mely az országos integrációs átrendeződés végeredménye. Az előterjesztés mellékletét képezi az erről szóló rövid tájékoztató, az NHKV. Zrt. szakmai vezérigazgató-helyettes, Hajnal Zsolt tolmácsolásában. Az egyik fő cél a – rezsicsökkentés megőrzése, a hulladékmennyiség csökkentése, költséghatékony, optimális működés kialakítása mellett – a régiós közszolgáltatók létrehozása. Csárdaszállás érdekeltsége a DREH Bázis Zrt.-nél, ill. a DAREH Önkormányzati Társulásnál jelentkezik.
Az országos tervezett rendszert, valamint a területen kijelölt közszolgáltatót mostanra már a hatályos jogszabályi rendelkezések is támogatják. Önkormányzatunk a közszolgáltatói integrációról közvetetten információkat kapott a DAREH vezetésétől, valamint az NHKV. Zrt.-től. Mindezek eredményeként jelen előterjesztés mellékleteként csatolásra kerül a DAREH önkormányzati társuláshoz történő csatlakozási szándék dokumentumai is. A DAREH esetében kulcsfontosságú feladat az, hogy az összes tervezett Önkormányzatot csatlakoztatni tudja a rendszerhez. Csárdaszállás Község Önkormányzata már korábban csatlakozott a Társuláshoz, azonban később kilépett, így újabb csatlakozási nyilatkozat kiadása válik szükségessé.
 
Fentiek alapján az alábbi költséget kell figyelembe venni:
 
Mutatók
Fizetendő
Időszak
Népesség száma január 1-jén (fő)
Alapítói vagyon / fő
Működési hozzájárulás / fő
2016. év
381
50,00 Ft
60,00 Ft
Összesen:
 
19 050,00 Ft
22 860,00 Ft
Mindösszesen:
 
 
41 910,00 Ft
 
Más lehetőség nem lévén, javasolt a rendszerben történő közreműködésről szóló nyilatkozat kiadása, erről szólnak a döntési javaslatban megfogalmazottak.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, a döntési javaslatok jóváhagyására!
    
Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Csatlakozási szándék DAREH hulladéklgazdálkodási rendszeréhez"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
Az Ügyrendi és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

„Csárdaszállás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt arról, hogy csatlakozási kérelmet nyújt be a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (a továbbiakban: DAREH Önkormányzati Társulás) Taggyűléséhez, egyben kéri a Taggyűlést, hogy a DAREH Önkormányzati Társuláshoz történő csatlakozását fogadja el, 2017. szeptember 23. napi hatállyal.
A Képviselő-testület nyilatkozik arról, hogy a DAREH Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodását, az egyéb társulási szabályzatokat, a már meghozott társulási határozatokat, a DAREH Önkormányzati Társulás már megkötött szerződéseit (megállapodásait, nyilatkozatait) elfogadja, valamint az alapítói vagyon és a működési hozzájárulás megfizetésére kötelezettséget vállal.
Az alapítói vagyon (50,- Ft/fő a 2016. január 1-jei lakosságszám után) Csárdaszállás esetében 19.050.- Ft, a működési hozzájárulás (a 2017. évre vonatkozóan 60,- Ft/fő a 2016. január 1-jei lakosságszám után) Csárdaszállás esetében 22.860.- Ft, mindösszesen 41.910.- Ft, fedezete a 2016. évi szabad pénzmaradvány forrás terhére rendelkezésre áll.
 
A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy döntéséről a DAREH Önkormányzati Társulás elnökét tájékoztassa.
    
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe