11. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete
2021. szeptember 30-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Fonyód, belterület 5875 helyrajzi számú „Zichy csatorna” megnevezésű ingatlan megvásárlásáról
Készítette:   Hatos Norbert irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

A Hubertus Agráripari Betéti Társaság 1/1 arányú tulajdonát képezi a Fonyód, Belterület 5875 helyrajzi számú „kivett árok” művelési ágú Zichy csatorna megnevezésű ingatlan. A TakarNet földhivatali ingatlan nyilvántartás szerint az ingatlan adatai: belterület – 5875 helyrajzi szám – kivett árok – 4525 m2 nagyságú.
Fenti ingatlant a Tulipán utcától keletre helyezkedik el, övezeti besorolása (V) vízgazdálkodási terület. Megközelíthetősége zöldterületről, közparkról, hátsó részen útról.

Az elmúlt évek során több lakossági bejelentés és panasz érkezett a vízgazdálkodási funkciót már el nem látó Zichy csatorna kapcsán, mely a benne összegyűlő pangóvíz miatt zavaróan büdös és rengeteg szúnyognak teremt pete lerakására ideális körülményeket. A terület tulajdonosát önkormányzatunk többször felszólított az árok karbantartására és tisztítására, de tulajdonosa szerint művelési ágának az gazosan is megfelel.

Megoldás keresve egyeztetést folytattam a külterületi – szintén önkormányzati tulajdonú – Milkovics árokkal történő elcserélésre, de erre a felsőbb jogszabályok alapján nincs lehetőség, ezért az adásvétel az egyetlen lehetőség az érintett terület rendezésére.

A fentiek alapján a Hubertus Agráripari Betéti Társaság felajánlja megvételre az Fonyód, 5875 hrsz-ú ingatlan 1/1 arányú tulajdoni hányadát Fonyód Város Önkormányzat részére 5 000 000 forint összegű vételár megfizetése ellenében. Az értékbecslő által elkészített ingatlanforgalmi vélemény szerint az ingatlan értéke szintén 5 000 000 forint.
A fenti ingatlannal célunk a meglévő pangóvizes árok feltöltése, a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése és rendezett zöldövezeti terület kialakítása.
A fentiek alapján javaslom a Fonyód 5875 helyrajzi számú ingatlan megvásárlását!

Kérem a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottságot az előterjesztés megtárgyalására, a Képviselő-testületet a döntéshozatalra!

Mellékletek:
1.    számú: Hubertus Agráripari Bt eladási ajánlata
2.    számú: a Fonyód, 5875 hrsz. tulajdoni lapja
3.    számú: a Fonyód, 5875 hrsz. ingatlan értékbecslése
4.    számú: a Fonyód, 5875 hrsz. SZAT kivonata



Döntéshozói vélemények

Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság   A Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Fonyód, belterület 5875 helyrajzi számú „Zichy csatorna” megnevezésű ingatlan megvásárlásáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: vagyongazdálkodási kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1.    Fonyód Város Önkormányzatának Képviselő-testülete javasolja  a Hubertus Agráripari Bt tulajdonában lévő 8640 Fonyód, belterület 5875 helyrajzi számon felvett, kivett árok megnevezésű, 4525 m2 területű ingatlan 1/1 tulajdoni hányadának megvásárlását 5.000.000 Ft vételáron Fonyód Város Önkormányzatának  2021. évi költségvetésének általános tartaléka terhére.

2.    A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a 8640 Fonyód belterület 5875 hrsz.-ú ingatlanról szóló adásvételi szerződést aláírja.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Hidvégi József

« Vissza
Vissza a főmenübe