3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat
2017. február 13-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a Roma nemzetiségi Önkormányzat belsőellenőrzési jelentéséről
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Szécsi Zsolt elnök
Véleményező bizottság:  

Tisztelt képviselő-testület!
 
Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata és Gyomaendrőd Város Önkormányzata között létrejött együttműködési megállapodás alapján a helyi nemzetiségi Önkormányzat bevételeivel és kiadásaival. kapcsolatos tervezési, gazdálkodási, ellenőrzési finanszírozási, adatszolgáltatási és beszámolási feladatok ellátásáról a helyi nemzetiségi Önkormányzat székhelye szerinti helyi önkormányzat hivatala gondoskodik.
A Nemzetiségi Önkormányzat pénzügyi ellenőrzését a települési önkormányzat által megbízott belső ellenőr látja el.
 
Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete 574/2015.(XII.3.) Gye. Kt határozatával elfogadta Gyomaendrőd Város Önkormányzatának 2016. évi ellenőrzési tervét, mely tartalmazta a településen működő két nemzetiségi Önkormányzat 2014  január 1-től 2015. december 31-ig terjedő időszakra átfogó pénzügyi, vagyonnyilvántartásának és pályázati pénzeszközök felhasználásának ellenőrzését. .Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az ellenőrzött időszakban an önkormányzat működése megfelel-e a törvényességi, szabályszerűségi követelményeknek. A vagyonvédelem biztosított-e, azzal célszerűen, takarékosan gazdálkodott-e. A számviteli rend és bizonylati fegyelem a gazdálkodás során biztosított-e.  A belső ellenőrök elkészítették Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának ellenőrzéséről a jelentést, melyet az előterjesztés mellékletét képezi.
 
A belső ellenőri jelentés megállapította, hogy a Nemzetiségi önkormányzat és a települési Önkormányzat között megkötött együttműködési megállapodás alapján a Nemzetiségi önkormányzatok könyvvezetésének ellátása a helyi önkormányzati hivatal feladata az Áht 27. § alapján, ebből következően az önkormányzati hivatal érvényben lévő szabályzatát kell alkalmazni a nemzetiségi önkormányzatokra vonatkozóan. A Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal szabályzatainak hatálya  nem minden esetben terjed ki a Nemzetiségi Önkormányzat szabályozására. Az önkormányzati Hivatal azon szabályzatainak záradéka, mely a nemzetiségi önkormányzatok működését érinti, javasolta az ellenőrzés kiegészíteni a hatályosság tekintetében azzal, hogy vonatkozzon a nemzetiségi önkormányzatokra is.
 
A Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatala gazdálkodásra vonatkozó szabályzatait SZMSZ-ének mellékletét képezi. Folyamatban van a szabályzatok felülvizsgálata, de még Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete nem fogadta el.
 
A belső ellenőrzés a kiküldetések elszámolása során ellenőrizte megtett út elszámolt hosszát, és megállapította, hogy több esetben több km lett elszámolva. Az ellenőrzés megállapította, hogy a nemzetiségi önkormányzat telefonfeltöltő kártya vásárlásával nem látja biztosítva az elszámolt költség célhoz kötöttségének bizonyíthatóságát és javasolta a feltöltő kártya vásárlásának megszűntetését, és előfizetéses telefon szolgáltatás igénybevételét. A nemzetiségi önkormányzat elnöke a belsőellenőrzés fent említett megállapításaira megtette reagálását, melyet szintén az előterjesztés melléklete tartalmaz.
 
A nemzetiségi önkormányzat a kedvezményes telefon előfizetési szolgáltatás igénybevételét 2017. március 1-től a Gyomaendrődi Közös önkormányzati Hivatalának telefonos flotta szerződéséhez való csatlakozással tudja megvalósítani.
 
Kérem a tisztelt Képviselő testületet  tekintse át a belső ellenőrzési jelentést. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi és Kulturális Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Belső ellenőrzési jelentés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Roma Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzetiségi önkormányzat 2014-2015. évről készült átfogó pénzügyi belső ellenőrzési jelentés megállapításait elfogadja, az abban foglaltakkal egyetért és magára nézve kötelezően alkalmazza.
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe