10. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete
2018. május 17-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzat 2017. évi belső ellenőrzési tevékenységéről szóló beszámoló elfogadására
Készítette:   Kahó Ildikó belső ellenőr, Nagyné Horváth Gabriella irodavezető
Előterjesztő:   Hidvégi József polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A belső ellenőri éves ellenőrzési jelentés összeállítását a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII.31.) Kormányrendelet (továbbiakban: Bkr.) tartalmazza.

A Bkr. II. fejezete szabályozza a költségvetési szervek belső kontrollrendszerét.

A 3.§ értelmében a költségvetési szerv vezetője felelős a belső kontrollrendszer keretében - a szervezet minden szintjén érvényesülő, megfelelő -

  • kontrollkörnyezet,
  • integrált kockázatkezelési rendszer,
  • kontrolltevékenységek,
  • információs és kommunikációs rendszer, és
  • nyomon követési rendszer (monitoring)

kialakításáért, működtetéséért és fejlesztéséért.

 

A törvényi előírás szerint az államháztartási kontrollok alapvető célja az államháztartási pénzeszközökkel, vagyonnal történő szabályszerű, szabályozott, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás biztosítása. Az államháztartás kontrollja – mely kiterjed az államháztartás valamennyi alrendszerére – külső ellenőrzés és államháztartási belső kontroll rendszerek keretében történik.

A költségvetési szerv vezetője köteles kialakítani az operatív tevékenységektől függetlenül működő belső ellenőrzési rendszert.

 

A Bkr. 49.§ (1) bekezdése értelmében az éves ellenőrzési jelentés elkészítéséért a belső ellenőrzési vezető felelős, amelyet jóváhagyásra megküld a költségvetési szerv vezetőjének.

A Bkr. 49.§ (3) bekezdése szerint helyi önkormányzati költségvetési szerv esetén a belső ellenőrzési vezető az éves ellenőrzési jelentést megküldi a polgármesternek, jegyzőnek a tárgyévet követő év február 15-ig.

A Bkr. 49.§ (3a) bekezdése alapján a polgármester a tárgyévre vonatkozó éves ellenőrzési jelentést, valamint a helyi önkormányzat által alapított költségvetési szervek éves ellenőrzési jelentései alapján készített éves összefoglaló ellenőrzési jelentést - a tárgyévet követően, a zárszámadási rendelettervezettel egyidejűleg - a képviselő-testület elé terjeszti jóváhagyásra.

 A belső ellenőrzési vezető a 2017. évi ellenőrzési jelentést határidőben elkészítette és megküldte, mely jelen előterjesztés mellékleteként csatolásra kerül.

   

A belső ellenőrzési feladattevékenységet Fonyód Város Önkormányzata 2017. évben külső szakértő bevonásával, 1 fő belső ellenőrrel biztosította az önkormányzat és költségvetési szervei számára.

 A belső ellenőr a jogszabály által előírt engedélyhez kötött regisztrációval rendelkezik. Az ABPE II. kötelező képzéseinek folyamatosan eleget tesz.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi Bizottság   A Pénzügyi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Jogi Bizottság   A Jogi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés Fonyód Város Önkormányzat 2017. évi belső ellenőrzési tevékenységéről szóló beszámoló elfogadására"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pénzügyi kérdések
A Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Fonyód Város Önkormányzat Képviselő-testülete a belső ellenőrzési vezető által készített 2017. évi belső ellenőrzési jelentést jóváhagyja.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe