8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. szeptember 24-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés Taksony Nagyközség Önkormányzatának működőképessége megőrzését szolgáló 2013. évi kiegészítő támogatásra vonatkozó pályázat benyújtására
Készítette:   Glázer Beáta, Hortyi Erika, Dr. Széll Attila címzetes főjegyző
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester

A megyei önkormányzati tartalékról és a helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló 2013. évi kiegészítő támogatásáról 39/2013. (VII. 31.) BM rendelet értelmében a helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló kiegészítő támogatás (a továbbiakban: működőképességet szolgáló támogatás) a helyi önkormányzat működőképességét veszélyeztető helyzet elhárításához igényelhető, melynek elbírálására a következő szempontok szerint kerül sor:

a) egyik adóévről a másikra történő jelentős mértékű iparűzési adóalap csökkenés, mely az önkormányzati támogatást érintő beszámítás során hátrányosan érinti a helyi önkormányzatot,
b) adósságrendezés alatt álló helyi önkormányzatok működési forráshiányának kezelése a válságköltségvetés alapján és
c) egyéb vonatkozású egyedi szempontok.
 
A működőképességet szolgáló támogatás elbírálása során nem vehető figyelembe
a) a feladatellátáshoz képest kiugró létszám és személyi juttatás,
b) különösen a képviselő-testület és az önkormányzati hivatal személyi és dologi jellegű kiadásainak indokolatlan mértéke.
 
A működőképességet szolgáló támogatásra vonatkozó támogatási igényt 2013. szeptember 30-áig lehet benyújtani. Indokolt esetben soron kívüli támogatási igény is benyújtható.
(2) A támogatási igény tartalmazza
a) a helyi önkormányzat rövid szöveges kérelmét,
b) a pályázat benyújtásáról szóló képviselő-testületi vagy közgyűlési határozatot,
c) az ebr42 információs rendszerben lezárt
ca) megyei önkormányzat esetében a 2-4. melléklet szerinti,
cb) települési önkormányzat esetében az 1-6. melléklet szerinti
adatlapokat,
d) a helyi önkormányzat kérelmét alátámasztó, a megyei támogatás esetén a tartozásokat, fizetési kötelezettségeket, a működőképességet szolgáló támogatás esetén a 2. § (2) bekezdésében meghatározott körülményeket igazoló dokumentumokat.
 
Az alábbi információk figyelembe vétele mellett javasoljuk a pályázat határidőben történő benyújtását.
 
Taksony Nagyközség Önkormányzata az önkormányzat eladósodottságának csökkentésére és az ezt fokozó recesszió hatásainak enyhítésére az önkormányzat gazdálkodását alapjaiban megváltoztató és meghatározó reorganizációs programot indított és hajtott végre.
 
A reorganizációs programban meghatározott alapelvek egyértelműen meghatározzák az önkormányzat éves költségvetéseinek tervezését és gazdálkodásának irányát.
 
A 2006-os helyhatósági választások előtti időszakból az önkormányzat jelentős mértékű, rendezetlen kötelezettség állományt örökölt, melyet a bevételek elmaradása miatt tovább növelt és gyakorlatilag ellehetetlenült a működés finanszírozása.
 
A Képviselő-testület a talpon maradás érdekében jelentős elvonásokat eszközölt a költségvetésből és a bevételek következetesen szigorú beszedését és a kiadások drasztikus visszafogását tűzte ki célul, illetve azt, hogy a korábbi működési struktúrát felszámolja és megkezdte a fenntartásban működő intézményrendszer újjászervezését, valamint a korábbi években keletkezett kötelezettségek rendezése érdekében a forgalomképes ingatlanok azonnali értékesítését határozta el.
 
Mivel a rövid távú intézkedések nem bizonyultak hatásosnak a likviditási helyzet megoldására, ezért az önkormányzat középtávú tervben rögzítette azokat az alapelveket, melyek következetes megvalósításával esély mutatkozhatott a csődhelyzet elkerülésére.  A fő rendező elvnek kellett tekinteni, hogy az önként vállalt feladatokról le kell mondani és csak a törvényben előírt feladatra és a törvényben előírt mértékben lehetett kiadást tervezni és ennek érdekében a szükséges intézkedéseket meghozni. A lejárt tartozásokat a törvényi előírás szerinti mértékre kell csökkenteni. Az adósságállomány az önkormányzat teherbíró képességére tekintettel tovább nem növelhető.
 
A biztonságos működés érdekében az elmúlt években reorganizációs program keretében új alapokra helyeztük a fenntartásban álló intézmények működését, fokozatos létszámcsökkentéssel – 2010-ről 2012 évre a létszám 146 főről 130 főre változott (11%-os csökkentés) - a tényleges feladatellátáshoz igazítottuk a személyi állomány nagyságát.
 
Felszámoltuk önként vállalt feladatinkat, a bölcsőde önkormányzati fenntartásból való kiszervezése 2012-ben 21.102 E Ft kiadási költségcsökkentést eredményezett.
 
Felülvizsgálatra kerültek az önkormányzat által fizetett szociális támogatások és megszüntettük a méltányossági alapú szociális támogatást, így a 2010 évi ténylegesen kifizetett 51.327 E Ft támogatáshoz képest 2012-ben a kizárólagosan normatív alapon járó segélyek kifizetésére 40.000 E Ft-ot fordítottunk (22% csökkenés).

 


Döntési javaslat

"Taksony Nagyközség Önkormányzatának működőképessége megőrzését szolgáló 2013. évi kiegészítő támogatásra vonatkozó pályázat benyújtása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Taksony Nagyközség Önkomrányzatának Képviselő-testülete - a megyei önkormányzati tartalékról és a helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló 2013. évi kiegészítő támogatásáról 39/2013. (VII. 31.) BM rendelet értelmében - az önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló kiegészítő támogatásra (a továbbiakban: működőképességet szolgáló támogatás) - a helyi önkormányzat működőképességét veszélyeztető helyzet elhárítása érdekében - vonatkozó pályázat benyújtását határozza el.

2. A Képviselő-testület a támogatás mértékét a nyilvántartásban szereplő adatokra tekintettel 196 990 E forintban határozza meg.

3. Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a pályázati dokumentációt valamennyi mellékletével együtt a BM rendelet előírásai szerint határidőben nyújtsa be.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 09. 30.
Felelős: Kreisz László
Hivatali felelős: Hortyi Erika

« Vissza
Vissza a főmenübe