8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2019. december 10-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés elővásárlási jog gyakorlásával kapcsolatban a 2335 Taksony, Fő út 52. sz. alatti ingatlan vonatkozásában
Készítette:   dr Lang Anita
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:  

A 2335 Taksony, Fő út 52. sz. alatti, 208. hrsz.-ú belterületi ingatlan 473/820 tulajdoni arányban Taksony Nagyközség Önkormányzat és 347/820 tulajdoni arányban Wágner Tamás tulajdonában áll.
A kivett lakóház, udvar megnevezésű ingatlan 820 m2 területű, osztatlan közös tulajdonú, használati megállapodás a tulajdonosok között ezidáig nem született.
 
Kőnig Tamás ajánlattevő, vételi szándéknyilatkozatot tett Wágner Tamás tulajdoni hányadának megvásárlására vonatkozóan.
Az általa ajánlott ár: 12.000.000.Ft
A vásárlási szándék megerősítése érdekében az Ingatlancorner Kft. irodájánál letétbe helyezett 500.000. Ft-ot.
 
Elővásárlási joga van a jogszabályi rendelkezésnél fogva a közös tulajdonban lévő ingatlanok esetén a tulajdonostársnak, jelen esetben az önkormányzatnak.

A Ptk. 6:222. §-ának rendelkezései szerint, ha a tulajdonos harmadik személytől olyan vételi ajánlatot kap, amelyet el kíván fogadni, az ajánlat elfogadása előtt köteles az ajánlatot teljes terjedelemben közölni az elővásárlásra jogosulttal.
(3) Ha a jogosult az ajánlati kötöttség ideje alatt nem tesz elfogadó nyilatkozatot, a tulajdonos a dolgot az ajánlatot tevő harmadik személy ajánlatának megfelelően vagy annál az eladó számára kedvezőbb feltételek mellett eladhatja.
(4) Ha az elővásárlásra jogosult a tulajdonoshoz intézett nyilatkozatában az ajánlatot elfogadja, a szerződés közöttük jön létre.
 
Fentieknek megfelelően, amennyiben az önkormányzat nem él az elővásárlási jogával, úgy Wágner Tamás tulajdonos jogosult a tulajdonában lévő ingatlanrészt Kőnig Tamás ajánlattevőnek értékesíteni.
 
A vásárlási szándéknyilatkozat, az ingatlan tulajdoni lapja, valamint a helyszínrajz jelen előterjesztés mellékletét képezi.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi-, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (2019-2024)  
 
Döntési javaslat

"Határozat a 2335 Taksony, Fő út 52. sz. alatti ingatlan elővásárlási jogáról "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a taksonyi 208  hrsz-ú, természetben Taksony, Fő út 52. szám alatti ingatlan 347/820 -ed tulajdoni hányadára vonatkozó elővásárlási jogával nem kíván élni.
A képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy az erről szóló nyilatkozatot aláírja.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe