9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2020. október 27-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Solt-Sólyom utcák között megépült járda jogi helyzetének rendezésére
Készítette:   Reichné Lehoczky Mária
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:  

A Képviselő-testület a szeptember 29-én megtartott ülésén a közelmúltban, a Solt és Sólyom utcák között megépült járdával és egyúttal Tomin Márton kérelmével kapcsolatosan az alábbi döntést hozta:

Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Solt-Sólyom utcák közt megépült kerékpárút és járda Tomin Márton (lakcím) tulajdonában álló 2772/9 hrsz-ú ingatlant érintő mintegy 25 m2 területnagyság megvásárlását nem támogatja, tekintettel arra, hogy az ingatlan-nyilvántartásban szereplő, Taksony Nagyközség Önkormányzata javára bejegyzett, szolgalmi jog (mintegy 90 m2) fedezi az új járda és telepítendő fák által elfoglalt területet.

A meglévő, korábban megépült járda elbontásáról az Önkormányzat igény szerint, saját költségén gondoskodik.

Előzmény

A kerékpárút Solt-Sólyom utcák közti megépítésekor Tomin Márton tulajdonában álló 2772/9 hrsz-ú ingatlant mintegy 25 m2 területnagyságban az új járda érintette. (Kerékpárút magánterületet nem érint.)
A 2772/9 hrsz tulajdoni lapján az Önkormányzat javára 1,5 m széles járda szolgalmi joga van bejegyezve 2006. óta, mely a 60 m széles telek esetében mintegy 90 m2-t tesz ki. A régi járda a telek korábbi ingatlanhatárán húzódik, jelenleg viszont jelentősen ingatlanon belül, az 510-es úttól kb. 20 m-re.
Szóba került a kerékpárút melletti új járda által elfoglalt terület megváltása, így értékbecslést rendeltünk. Az értékbecslésben kifejezetten az 510 számú út menti 20 m-es (építési tilalommal terhelt) területre meghatározott 5.836 Ft/m2 egységárat a tulajdonos nem fogadta el. Mellékelt levelében 10.000 Ft/m2 egységár jóváhagyását kéri.
A megvalósult kerékpárút és járda EOV koordinátákkal be lett mérve egy hitelesített földmérő által, ez által a magáningatlanban kimutatott elfoglalt terület 25 m2.
 
A kerékpárút és járda megvalósult, de Tomin Márton nyilatkozatában a műszaki átadáshoz – a helyzet rendezéséig – nem járult hozzá.
A kerékpárút 260 méteres hosszában, még az ősz folyamán, 26 db fa ültetéséről kell gondoskodnunk, mely kizárólag önkormányzati ingatlanon nem megoldható.
 
A Képviselő-testület döntését követően Tomin Márton módosított kérelmet terjesztett elő (mellékelve), melyben elfogadja a ingatlanforgalmi értékbecslésben szereplő árat és ezen az áron kéri a járda által elfoglalt 25 m2 -nyi terület megvásárlását az Önkormányzat részéről, egyúttal a járdaszolgalmi jog törlését az ingatlan-nyilvántartásból. 

Amennyiben a kérelmet a Képviselő-támogatja, a vételáron felül a telekalakítással kapcsolatosan is jelentkeznek majd kiadásai (földmérő).
 

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi-, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (2019-2024)  
 
Döntési javaslat

""

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a 106/2020. (IX.29.) Kt. határozatát visszavonja és az alábbi döntést hozza:

1. A Képviselő-testülete a Solt-Sólyom utcák közt megépült járda jogi helyzetének rendezése érdekében Tomin Márton (lakcím) tulajdonában álló 2772/9 hrsz-ú ingatlanából 25 m2 területnagyságot, 5.836 Ft/m2 áron megvásárol. 

2. A megvásárolt ingatlanrész telekalakításáról, 2771/1 hrsz.-ú ingatlannal való egyesítéséről az Önkormányzat saját költségén gondoskodik.
3. A Képviselő-testület az ingatlan-nyilvántartásban szereplő, a 2772/9 helyrajzi számú ingatlant terhelő és Taksony Nagyközség Önkormányzata javára bejegyzett szolgalmi jog törléséhez hozzájárul, egyúttal 
az ingatlanon található meglévő, korábban megépült járda elbontásáról az Önkormányzat saját költségén gondoskodik.

4. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a szükséges intézkedések megtételére, az adásvételi szerződés aláírására.

 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe