3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. július 31-i ülésére

Tárgy:   Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadása
Készítette:   Fülöpné Kővári Ágnes
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester

 

 Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Helyi Esélyegyenlőségi Program (röviden HEP) - a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok életkörülményeinek javítását szolgáló program elkészítését - az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (továbbiakban : Ebktv. ) 31. §-a írja elő a települési önkormányzatok számára.
 
A HEP-et  a települési önkormányzati köztisztviselő(k) készíti(k) el az Ebktv. 31.§ (5) bekezdésének előírása, valamint a 2/2012.(VI.5.) EMMI rendelet alapján, melyek szabályozzák a helyi esélyegyenlőségi program elkészítésének részletes szabályait. Elfogadása során figyelembe kell venni a települési nemzetiségi önkormányzatok véleményét.
 
     Hunya Község Önkormányzata az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló 2003. évi CXXV. tv. módosításának 63/A § (1) alapján öt évre szóló helyi esélyegyenlőségi programot fogad el. A programban helyzetelemzést kell készíteni a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok oktatási, lakhatási, foglalkoztatási, egészségügyi és szociális helyzetéről, illetve meg kell határozni a feltárt problémák komplex kezelése érdekében tett intézkedéseket. A programalkotás során gondoskodni kell a helyi esélyegyenlőségi program és a helyi önkormányzat által készítendő egyéb fejlesztési tervek, koncepciók, továbbá a közoktatási esélyegyenlőségi program összhangjáról. A program tartalmazza az önkormányzat területén működő intézmények, azok szolgáltatásaihoz kapcsolódó különböző területek: így az oktatás, képzés, foglalkoztatás, közszolgáltatások hozzáférhetősége, önkormányzati döntéshozatal esélyegyenlőségi szempontú helyzetelemzését, vizsgálatát, illetve az ehhez kapcsolódó feltételrendszer áttekintését.
A program hivatott kimondani: az élet valamennyi területén meg kell előzni a hátrányos megkülönböztetést és elő kell segíteni az egyes társadalmi csoportok tagjainak esélyegyenlőségét.
 
Az esélyegyenlőség biztosítása a kormány, az állam, az önkormányzatok és intézményeik feladata.
 
A Települési Esélyegyenlőségi Program helyzetelemzése nem kizárólag a 2012. évi adatokat, adatsorok elemzését tartalmazza, több évre visszanyúló adatok elemzésével lehetséges.
 
A kötelezően használt adatbázisok ( VÁTI TeIR rendszer, KSH T-STAR rendszer, valamint helyi adatgyűjtés).
Fontos, hogy minden állampolgár számára egyenlő esélyeket biztosítsunk a fő esélyegyenlőségi területek mindegyikén :
·         A közszolgáltatásokhoz történő egyenlő hozzáférés elvét,
·         A diszkriminációmentességet,
·         A szegregációmentességet,
·         A családbarát munkahelyi körülmények megteremtését és erősítését,
·         A nemek közötti esélykülönbség csökkenését,
·         Az akadálymentesítést,
·         A fogyatékkal élők életminőségének és munkaerő-piaci esélyeinek javítását,
·         A romák életminőségének és munkaerő-piaci esélyeinek javítását.
·         Más hátrányos helyzetű csoportok munkapiaci és társadalmi esélyeinek javítását.
 
Az önkormányzat célja, hogy a település minden lakója számára egyenlővé tegye a közszolgáltatásokat, biztosítsa az idősek, a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetű polgárok esélyegyenlőségét az élet különböző területein.
A program tartalmazza a helyzetelemzést, és az erre épülő célok és feladat-meghatározásokat, valamint azok megvalósításának ütemezését.
A HEP intézkedési tervének célja: a helyzetelemzésre építve olyan beavatkozások részletes tervezése, amelyek konkrét elmozdulásokat eredményeznek az esélyegyenlőségi célcsoportokhoz tartozók helyzetének javítása szempontjából.
 
Az Ebktv. 31.§ (6) bekezdése alapján 2013. július 1. napjától minden uniós és hazai pályázat kötelező eleme az esélyegyenlőségi program.
 
A helyi önkormányzat, valamint a többcélú kistérségi társulás az államháztartás alrendszereiből az európai uniós forrásokból, illetve a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programokból származó, egyedi döntés alapján nyújtott, pályázati úton odaítélt támogatásban csak akkor részesülhet, ha az Ebktv. rendelkezéseinek megfelelő, hatályos helyi esélyegyenlőségi programmal rendelkezik.
 
A települési önkormányzat képviselő-testülete a tárgyévet követő év június 30-ig az Ebktv. 63. § (5) bekezdés szerinti esélyegyenlőségi programot fogad el. A helyi esélyegyenlőségi program elkészítésének szempontjairól szóló 120/2010. (IV. 16.) Korm. rendelet (továbbiakban: Hepr.) felülvizsgálatra vonatkozó szabályai szerint 2013. június 30-ig kell felülvizsgálni és módosítani, vagy új esélyegyenlőségi programot kiadni.
 
Hunya Község Önkormányzat első ízben fogadja el az öt évre szóló helyi esélyegyenlőségi programot, melyet 2 évente át kell tekinteni és szükség esetén felül kell vizsgálni.
 
A helyi esélyegyenlőségi programban megfogalmazott intézkedések a nők és férfiak esélyegyenlőtlenségének, a mélyszegénységben élők, romák esélyegyenlőtlenségének, valamint a fogyatékos személyek esélyegyenlőtlenségének csökkentésére irányulnak. Ettől eltérni csak a jogszabályban meghatározott esetekben lehet.
Az egyes intézkedésekhez kapcsolódóan meg kell határozni a végrehajtás felelősét, határidejét, valamint a költségek forrását.
A programalkotás során gondoskodni kell a helyi esélyegyenlőségi program és a helyi önkormányzat által készítendő egyéb fejlesztési tervek, koncepciók, továbbá a közoktatási esélyegyenlőségi terv összhangjáról.
 
Az esélyegyenlőségi program elkészítéséhez szükséges helyzetelemzést, valamint az esélyegyenlőtlenségek csökkentésére vonatkozó intézkedési tervjavaslatot a szakértő(k) és az önkormányzat együttműködése keretében kell elkészíteni, amely során célszerű a helyi erőforrások felhasználása, mely alapján együtt kerül elkészítésre.
 
A HEP akkor lesz sikeres és végrehajtható, ha nemcsak a település önkormányzata fogadja el, hanem a település nem önkormányzati intézményeinek fenntartói, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, ellátást nyújtó társadalmi szervezetek is, mint partnerek.
 
A HEP-hez való egyenlő hozzáférést nyilvánossággal tudjuk biztosítani, így az elkészült dokumentumot a község honlapján elérhetővé kell tenni.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az elkészített Esélyegyenlőségi Program megvitatására és elfogadására.
 
 
Hunya, 2013. július 24.
                                                        Tisztelettel:  
 
                                                                                          Petényi Szilárdné
                                                                                              polgármester
 

 


Döntési javaslat

"Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: szociális ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Hunya Község Önkormányzatának képviselő-testülete elfogadja Hunya Község Önkormányzata   5 évre szóló Helyi Esélyegyenlőségi Programját

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe