1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. január 26-i ülésére

Tárgy:   Területcsere
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Hunya Község Önkormányzata tulajdonát képezi a Hunya, külterület 066/3 hrsz.-ú kivett út megnevezésű 8859 m2 területű ingatlan, amely a törvény erejénél fogva forgalomképtelen. Az ingatlan Bányaszolgalmi jog terheli melynek jogosultja az Égáz-Dégáz Földgászszolgáltató Zrt.
 
A „Hunyadi” Mezőgazdasági Szövetkezet tulajdonában áll a Hunya, külterület 041/1 hrsz.-ú kivett, saját használatú út megnevezésű 8399 m2 területű ingatlan. Az nincs elzárva a közforgalom elől, amely szövetkezet telephelyének és más ingatlanok megközelítését szolgálja.
 
Az önkormányzatnak a jelenleg van lehetősége pályázni utak felújítására. Felvetődött, hogy a „Hunyadi” Mezőgazdasági Szövetkezet tulajdonában lévő utat is valamilyen formában fel kellene újítani.
 
Az önkormányzat pályázati úton csak abban esetben tudja felújítani, ha az a tulajdonába kerül.
 
A tulajdonjog átruházás vizsgálata:
 
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (Továbbiakban: Nvtv.) 5. § (3) bekezdésének a) pontja alapján a helyi közutak és műtárgyaik a forgalomképtelen törzsvagyon részét képezik, amely nem idegeníthető el.
 
Az ingatlan jellegét csak településrendezési eszközökkel lehet megváltoztatni. Az Nvtv.-ben forgalomképtelenné minősített ingatlanok fogalomképtelen jellegüket mindaddig megtartják, ameddig a fogalomképtelenséget előíró törvényt nem módosítják, vagy az önkormányzatok az ingatlanjelleget településrendezési eszközökkel meg nem változtatják. Az utak estében szükséges egy hatósági eljárás lefolytatása is.
 
Jogilag a csere is adásvételnek számít mivel a tulajdonos személyében változás történik.
 
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:202. § [Jogátruházás] (1) A jogosult jogát másra átruházhatja, kivéve, ha jogszabály a jog forgalomképességét kizárja vagy a forgalomképtelenség a jog természetéből egyértelműen következik.
 
Az illetékes földhivatallal történt egyeztetés alapján amennyiben a felek benyújtják az érintett ingatlanok csereszerződését az átvezetésnek részükről nincs akadálya.
 
Az üggyel kapcsolatban Képviselő-testület tájékoztatást kapott a 2021. októberi ülésén. 

A speciális ingatlan csere végrehajtása előtt, a törvénysértés elkerülése érdekében állásfoglalást kértünk a Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályától, amely az előterjesztés mellékletét képezi.

Az állásfoglalás egyértelműen rögzíti, hogy a jogügylet tárgyát képező ingatlanoknak forgalomképesnek kell lenniük.
 
Kérem a Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a döntés meghozatalát határozat formájában. 

Döntési javaslat

"Területcsere kezdeményezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: település üzemeltetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi közlekedés fejlesztése érdekében felajánlja a Hunya, külterület külterület 066/3 hrsz.-ú kivett út megnevezésű 8859 m2 területű ingatlant cserére a „Hunyadi” Mezőgazdasági Szövetkezet tulajdonában álló a Hunya, külterület 041/1 hrsz.-ú kivett, saját használatú út megnevezésű 8399 m2 területű ingatlannal az alábbi feltételek mellett.

1. A területcsere jogszabályi feltételeinek teljesülése.
2. A területcsere azonos értéken történik figyelemmel a könyvekben nyilvántartott értékekre.
3. A területcsere jogügylettel kapcsolatos ügyvédi munkadíj, valamint a földhivatali eljárás díj költségeket Hunya Község Önkormányzata vállalja
4. Hunya Község Önkormányzata az ajánlatát a jogszabályi feltételek teljesülését követő 30 napig tartja az ajánlatát.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a területcsere jogügylettel kapcsolatos jognyilatkozatok megtételére, illetve a csereszerződés aláírására.
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe