5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2023. március 29-i ülésére

Tárgy:   Helyi Esélyegyenlőségi Program 2023-2028
Készítette:   Zsögön Renáta Eszter
Előterjesztő:   Kiszely Imre polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!


Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (a továbbiakban Ebktv.) 2021. július 1-jén hatályba lépő 64/B. § (1) bekezdése szerint a Kormány felhatalmazást kapott, hogy rendeletben határozza meg a Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) elkészítésének szempontjait és eljárását, a HEP felülvizsgálatának módját, és az elkészítésében részt vevőkkel szembeni követelményekre vonatkozó részletes szabályokat. Az Ebktv. 31. § (2) bekezdése pedig előírja, hogy a HEP-et a törvény és a felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott szempontok és eljárásrend, valamint azok figyelembevételével a társadalmi felzárkózásért felelős miniszter által, az általa vezetett minisztérium honlapján közzétett módszertani útmutató alapján kell elkészíteni.
A fentieknek megfelelően a helyi esélyegyenlőségi programok elkészítésének szabályairól és az esélyegyenlőségi mentorokról szóló 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban Korm. rendelet) meghatározza a szempontokat (2. alcím), valamint előírja, hogy a HEP-et a társadalmi felzárkózásért felelős miniszter által – az általa vezetett minisztérium honlapján – közzétett módszertani útmutató alapján kell elkészíteni, valamint, hogy a HEP felülvizsgálata során is figyelemmel kell lenni a módszertani útmutatónak való megfelelőségre.
A Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 40. § (1) bekezdés 28. pontja értelmében a Kormány társadalmi felzárkózásért felelős tagjaként, a belügyminiszter módszertani útmutatót tett közzé a HEP elkészítésének részletes szempontjairól.
 
 
A hatályos jogszabályoknak megfelelően 2013 évben készült el az első Helyi Esélyegyenlőségi Program, melynek felülvizsgálati anyagait 2015 és 2017 években terjesztettük a Képviselő-testület elé. 2018 évben elkészült a második teljesen új dokumentáció, melynek 2020-évi soros felülvizsgálatát 2021 évben végeztük el. Ez a felülvizsgálat a COVID-19 pandémia miatt elsősorban a helyzetelemzés részre koncentrált. Mivel a főbb mutatókban lényeges változást nem tapasztaltunk, így a 2018 évi HEP felülvizsgálata során a HEP Intézkedési Tervében módosítás nem volt szükséges.
 
A fent ismertetett jogszabályokra, útmutatásokra alapozva ismételten elkészítettük a 2023-2028 évre vonatkozó HEP dokumentumot, melynek a soros felülvizsgálatát majd 2025 évben kell elvégezni.
 
A helyzetelemzéshez szükséges adatok összegyűjtése során megállapítottuk, hogy a korábbi években felvázolt tendenciák nagy vonalakban ugyanazok, jelentős változás eddig nem következett be.
 
A teljes dokumentumot áttekintés és jóváhagyás céljából megküldtünk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békéscsabai Kirendeltségén működő esélyegyenlőségi mentornak, aki a  jogszabályi előírásoknak megfelelőnek tartotta– a Képviselő-testület ülésére történő előterjesztését javasolja.
 
Az új Helyi Esélyegyenlőségi Program jóváhagyásához Képviselő-testületi jóváhagyás szükséges.
 
Kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet, szíveskedjen a mellékelt Helyi Esélyegyenlőségi Program 2023-2028 évi tervezetét véleményezni és jóváhagyni! 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Helyi Esélyegyenlőségi Program 2023-2028"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megismerte és elfogadja a Hunya Község Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Program 2023-2028 dokumentumot.
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal


Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe