4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2021. szeptember 28-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Taksony Nagyközség teljes közigazgatási területére vonatkozó településrendezési eszköz felülvizsgálat véleményezési szakaszának lezárásával és végső szakmai véleményezésre bocsátásával kapcsolatban
Készítette:   Érces Gergő főépítész
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:  

 I. Előzmények
 
Taksony Nagyközség Önkormányzatának célja egy egységes településfejlesztési eszközrendszer létrehozása, amely a helyi lakosságot szolgálja. A településfejlesztési rendszer komplex megújítása 2017-ben a Településképi Arculati Kézikönyv, majd a Településképi Rendelet megalkotásával vette kezdetét, amelyet 2018 tavaszán a Településfejlesztési koncepció felülvizsgálata majd elfogadása, továbbá 2018 év végén Taksony Nagyközség Településszerkezeti Tervének, és a Helyi Építési Szabályzat felülvizsgálatának előzetes tájékoztatási eljárása követett.
A fenntartható, kiszámítható és rendezett fejlődés biztosítását szolgáló eszközök:
  • Településfejlesztési koncepció (TFK)
  • Integrált településfejlesztési stratégia (ITS)
  • Településképi arculati kézikönyv (TAK)
  • Településképi rendelet (TKR)
  • Településszerkezeti terv (TSZT)
  • Helyi építési szabályzat (HÉSZ)
A fenti eszközrendszer optimális hatékonyságát a lakosság széleskörű és naprakész tájékoztatása és a szükséges mértékű kontroll biztosítja.
 
A településfejlesztés eszközrendszerét az alábbi alapelvek határozzák meg:
  • Értékmegőrzés és értékteremtés
  • Gazdasági stabilitás
  • Közszolgáltatások fejlesztése
  • Biztonság szolgáltatása
 
A településfejlesztési eszközrendszerek egységesítése, harmonizációja terén az önkormányzat jelenlegi feladata a HÉSZ, a településszerkezeti terv, a szabályozási terv felülvizsgálata, amely meghatározó fő irányelvei az alábbiak:
A Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) → Taksonyi Építési Szabályzat (TÉSZ) egységesítése, egységes szerkezetben történő megjelenítése, komplex kezelése, amely
  • hosszútávon kiszámítható
  • rugalmas
  • dinamikus
  • taksonyiak életét elősegítő
  • fenntartható fejlődést biztosító
  • biztonságot nyújtó
  • rendezettséget teremtő szabályozást jelent.
 
Az eddig kialakított szabályozás finomhangolásáról, aktualizálásáról van szó Új szabályozásról
Egységesítés és rendezettség mértékének növeléséről van szó Szigorításról
 
 
II. Véleményezési szakasz lezárása (2021. szeptember)
 
2020. első negyedévében megkezdődött a Helyi Építési Szabályzat és a településképi rendelet felülvizsgálata és harmonizációja, majd 2021 nyarán a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. r.) 38. § szerint lezajlott a véleményezési eljárás.
 
  • 2021. június 1-én lakossági véleményezésre hirdetmény útján kihirdetésre került a véleményezési dokumentáció, amely a www.taksony.hu weblapon azóta is elérhető.
  • 2021. június 14-én lakossági fórum került megtartásra, amely prezentációja a www.taksony.hu weblapon azóta is elérhető.
 
A lakosság és a véleményezési eljárásban résztvevő államigazgatási szervek 2021. július végéig véleményezték a dokumentációt.
A lakosság részéről összesen 10 vélemény, észrevétel érkezett. (1. sz. melléklet)
 
Az összesen 27 véleményezésre jogosult államigazgatási szerv, szomszédos település közül határidőben 3, határidőn túl 4 államigazgatási szerv formált érdemben véleményt, a többi véleményező a dokumentációval egyetértő, észrevételt nem tevő, kifogást nem emelő véleményt adott. (2. sz. melléklet)
 
Érdemi észrevételt tevő államigazgatási szervek:
  • Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály
  • Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földügyi Osztály
  • Pest Megye Főépítésze
  • Pest Megyei Kormányhivatal Állami Főépítész
  • Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Hulladékgazdálkodási és Bányafelügyeleti Főosztály
  • Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
  • Pest Megyei Kormányhivatal
 
A Korm. r. 39. § (2) alapján: A véleményezést követően a beérkezett véleményeket - egyeztetés estén a jegyzőkönyveket is – ismertetni kell a képviselő-testülettel, amelyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a képviselő-testület dönt.
A Korm. r. 39. § (3) szerint: A véleményezési szakasz lezárul a (2) bekezdés szerinti döntés dokumentálásával és közzétételével.
 
A településtervező valamennyi beérkezett véleményeket feldolgozta és megadta tervezői válaszait. (1. és 2. sz. melléklet)
 
A véleményezési időszakban a tervezettel kapcsolatban, majd a vélemények beérkezését követően, a beérkezett észrevételek, továbbá a tervezői válaszok alapján az önkormányzat a szakmai észrevételeit összegezte, amely szerint az alábbi településrendezési javaslatokat teszi:
 
  1. A lakossági véleményekre adott tervezői válaszok elfogadása szerint az érintett településrendezési eszközök kialakítása
  2. Az államigazgatási szervek véleményeire adott tervezői válaszok elfogadása szerint az érintett településrendezési eszközök kialakítása
  3. A Varsányi út melletti lakóterületen a 6620, 6621, 6622, 6623, 6624, 6625 hrsz-ú ingatlanokra vonatkozó övezeti szabályozás módosítása a területen kialakult állapothoz történő harmonizálással, azaz egy ingatlanon két lakóegység lehetőségének biztosítása.
  4. A Szőlőhegy utca szabályozási terven kijelölt folytatásában a 4342-4332 hrsz-ú ingatlanok bevonásával az építési övezet határ módosítása, a területre vonatkozó szabályozási előírások kialakítása (Lke-10; O; min. építési telekméret: 400 m2, min. építési telekszélesség: 10,00 m, B%= 25%; zöldfelület: 50 %, Ém: 4,5 m; ek: 3,0 m; Ok: 1,0 m, 4,0 m; Hk:6,0 m /min 3,0 m tűzfalas kialakítás esetén/; ….)
  5. A 340/2 hrsz-ú ingatlan övezeti szabályozás módosítása a kialakult állapothoz történő harmonizálással, azaz B%=100 %
  6. A speciális kezelést igénylő KBR-1 és KBR-2 övezet szabályozása az alábbiak szerint módosul: „A KbR-2 övezetbe tartozó terület a speciális katasztrófa-mentő kiképző bázis területe, ahol a terület rendeltetéséhez szükséges építmények (pl.: mobil ép., spec. építmény: talajszint alatti, torony jellegű, egyéb spec. funkciót biztosító, stb., továbbá iroda-, öltöző-, szoc. blokk-, étkező-, oktató-, szállást biztosító épület, stb.), helyezhetők el.”
 
III. Végső szakmai véleményezési szakasz (2021. október)
 
A Korm. r. 40. § (1) bekezdése szerint: A polgármester, a véleményezési szakasz lezárását követően a településrendezési eszköz tervezetét vagy a 39. § (2) bekezdés szerint elfogadott észrevétel esetén a javított tervezetet, az eljárás során beérkezett valamennyi vélemény és a véleményezési szakaszban keletkezett egyéb dokumentum egy példányát, továbbá azok másolati példányát elektronikus adathordozón megküldi végső szakmai véleményezésre az állami főépítészi hatáskörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnak.
(2) Az állami főépítészi hatáskörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal a beérkezett dokumentumokat áttanulmányozza, és a beérkezésétől számított
a) 21 napon belül megküldi a polgármesternek a településrendezési eszközzel kapcsolatos záró szakmai véleményét a településrendezési eszköz elfogadásához, vagy
b) 15 napon belül egyeztető tárgyalást kezdeményez az ágazati és az érintett területi, települési önkormányzati vélemények még fennmaradt kérdéseinek tisztázására.
(3) Záró szakmai vélemény akkor adható, ha az (1) bekezdés szerinti valamennyi dokumentum hiánytalanul megküldésre került.
 
IV. Elfogadási és hatályba léptetési szakasz (2021. november)
 
A Korm. r. 43. § (1) A településrendezési eszköz legkorábban:
a) teljes eljárás esetén a településrendezési eszköz (2) bekezdés szerinti közlését követő 15. napon, de leghamarabb az elfogadástól számított 30. napon,
b) az egyszerűsített eljárás esetén a településrendezési eszköz (2) bekezdés szerinti közlését követő 5. napon, de leghamarabb az elfogadástól számított 15. napon,
c)  a tárgyalásos eljárás és az állami főépítészi eljárás esetén az elfogadást követő napon
lép hatályba.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi-, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (2019-2024)    
 
Döntési javaslat

"Előterjesztés a Taksony Nagyközség teljes közigazgatási területére vonatkozó településrendezési eszköz felülvizsgálat véleményezési szakaszának lezárásával és végső szakmai véleményezésre bocsátása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: építési ügyek
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja Taksony Nagyközség teljes közigazgatási területére vonatkozó településrendezési eszközök felülvizsgálatának véleményezési dokumentációjával kapcsolatos beérkezett észrevételekre, véleményekre adott tervezői válaszokat.

2. Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Taksony Nagyközség teljes közigazgatási területére vonatkozó településrendezési eszközök felülvizsgálatának véleményezési dokumentációjával kapcsolatos beérkezett észrevételekre, véleményekre adott tervezői válaszok alapján, a Korm. r. 39. § (2) szerint az előterjesztésben javasolt településrendezési eszközöket elfogadja, jóváhagyja, és szabályozási elemként a településrendezési eszközökbe történő integrálását támogatja.

3. A Képviselő-testület felhatalmazza Taksony Nagyközség Polgármesterét, hogy a Korm. r. 40. § alapján, a Korm. r. 39. § (2) bekezdése szerint módosított településrendezési eszközök javított tervezetét végső véleményezésre az állami főépítészi hatáskörében eljáró Pest Megyei Kormányhivatalnak megküldje.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe