12. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2009. január 29-i ülésére

Tárgy:   Javaslat a településrendezési terv módosítására
Készítette:   Bogdán László osztályvezető, Zana András osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Gazdasági Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület !
 
A Völgyzugoly Műhely Kft. a Polgármesteri Hivatallal és a Városi főépítésszel lefolytatott egyeztetéseket követően elkészítette a településrendezési terv módosítására vonatkozó szabályozási koncepciót.
 
A szabályozási koncepció - feltüntetve a jelenleg hatályos szabályozást is – tervi szintű javaslatokat tartalmaz a zömében az ingatlantulajdonosok által kezdeményezett módosításokra, valamint a belterületi határ esetleges módosítására.
 
A tervezői javaslatok zöme a korábbi Képviselő-testületi javaslatokkal megegyező. Kisebb részben a korábbi Képviselő-testületi javaslattól eltérő javaslatok is szerepelnek. Néhány esetben – jogszabályi előírások miatt, vagy a tervezői szakmai vélemény alapján - a Képviselő-testületi javaslatoktól eltérő szabályozási javaslatok is szerepelnek a mellékelt anyagban. Ezek felsorolását az Építési osztályvezető által készített és az előterjesztéshez mellékelt kimutatás tartalmazza.
 
Az Avar és Pipacs u. térségére vonatkozó szabályozási javaslat részben tartalmazza ugyan a Képviselő-testület által már korábban elfogadott lakossági igényeket, de a 390/4 valamint a 390/7 hrsz-ú utakat érintő szabályozási javaslat nincs összhangban a Képviselő-testületi álláspontot tartalmazó 120/2008. (IV. 24.) Öh. számú, valamint a 48/2007. (II. 22.) Öh. számú határozatokkal.
 
A javaslatokhoz fűzött tervezői megjegyzések tartalmazzák az esetenként a korábbi önkormányzati döntéssel ellentétes szakmai véleményt, illetve a módosításból adódó következményeket. A közterületi szabályozás hiányában közút nélkül maradó ingatlanok építési telek státusza, beépíthetősége - figyelemmel az időközben hatályba lépett új ingatlan-nyilvántartási térképre, továbbá a már korábban lefolytatott telekalakítási eljárások, és kiadott építési engedélyek miatt - nem változik. Az ingatlanok megközelítése – amint arra a tervezői megjegyzés is utal - közforgalomnak átadott magánúttal, továbbá a Helyi Építési Szabályzatunknak megfelelően teleknyúlvánnyal (nyeles telekkel) biztosítható.
 
Az egyeztetési anyagban szerepel a tervezett Egészségügyi Központ megépítésére kijelölt 2129 hrsz-ú ingatlan (Petőfi S. u. 2.) övezeti előírásának módosítására vonatkozó javaslat, amely a jelenlegi szabályozás szerinti 9 méteres építménymagasságot 10,5 méterre növeli. Az Egészségügyi Központ építési engedélyezési eljárásának lefolytatásához e módosítás mielőbbi átvezetése szükséges.
A szabályozási javaslatokat a Gazdasági Bizottság a 2009. január 20-ai ülésén egyenként megvitatta. 9/2009. (I. 20.) GB.sz. határozatában foglalt két módosítással javasolja a Képviselő-testületnek annak elfogadását az alábbiak szerint:
- a 2. sz. belterületbe vonási javaslat esetében a Kürt utcánál a belterületi határ a 10266/9 hrsz-ú ingatlan ÉK-K-i határával essen egybe,
- a 8., 9., 10. 15., 25., 40. sz. javaslatokkal érintett Avar és Pipacs u. esetében a korábban meghozott - 120/2008. (IV. 24.) Öh. számú, valamint a 48/2007. (II.22.) Öh. számú –határozatok figyelembevételével adjon javaslatot a szabályozási koncepció.
 
A Balatonalmádi, Petőfi S. u. 2. sz. alatti 2129 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó szabályozási előírás módosítását a Gazdasági Bizottság jóváhagyásra javasolta a Képviselő-testületnek.
 
Kérem a Képviselő-testületet, hogy az elektronikus formában mellékelt dokumentáció megvitatása után adjon javaslatot a Képviselő-testületnek a szabályozási koncepció elfogadásáról, illetve a 2129 hrsz-ú ingatlan szabályozási előírásait módosító rendelet megalkotásáról.
 
Balatonalmádi, 2009. január 22.                  Tisztelettel:
 
                                                                                                          Keszey János
                                                                                                          polgármester


Döntési javaslat

"településrendezési terv módosítására vonatkozó szabályozási koncepció"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
……/2009. (I.29.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Völgyzugoly Műhely Kft. által  a településrendezési terv módosítására vonatkozó szabályozási koncepciót elfogadja az alábbi módosításokkal:
- a 2. sz. belterületbe vonási javaslat esetében a Kürt utcánál a belterületi határ a 10266/9 hrsz-ú ingatlan ÉK-K-i határával essen egybe,
- a 8., 9., 10. 15., 25., 40. sz. javaslatokkal érintett Avar és Pipacs u. esetében a korábban meghozott - 120/2008. (IV. 24.) Öh. számú, valamint a 48/2007. (II. 22.) Öh. számú –határozatok figyelembevételével adjon javaslatot a szabályozási koncepció,
- az egyeztetési dokumentáció a hatályos (DAT) ingatlan-nyilvántartási térképre készüljön.
………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………..
 
Felhatalmazza a Polgármestert, hogy a döntésről a településrendezési terv készítőit tájékoztassa, és ennek megfelelően intézkedjen a jogszabályban előírt véleményezési eljárás lefolytatásáról.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2009. 02. 15.
Felelős: Keszey János

« Vissza
Vissza a főmenübe